Лодз

12.02.2012

Лодз (Łódź) е третият по големина град в Полша. Той е разположен в централната част на страната и е с население от 742 387 човека. Лодз е столица на Лодзко Войводство (Łódź Voivodeship) и се намира на 135 км от Варшава. Името на града се превежда като „лодка”.

Музей в Лодз

Първото писмено свидетелство за град Лодз датира от 1332 година. Това е документ, който удостоверява преминаването на Лодз в ръцете на епископите на Влоцлавек (Włocławek). През 1423 крал Владислав Ягиело (Władysław Jagiełło) предоставя на селището Лодз статута на град. Оттогава до осемнадесети век градът остава малко селище насред търговския път между Масовия (Masovia) и Силезия (Silesia).

След второто разделяне на Полша през 1793 година Лодз става част от Кралство на провинция Прусия (Prussia)- Южна Прусия. В германия той е известен като Лодч (Lodsch). През 1798 прусаците национализират града, и той губи статута си на град на епископите от Куявия (Kuyavia). През 1806 година Лодз се присъединява към Наполеоновото херцогство на Варшава и през 1810 година той е с население от сто и деветдесет човека. През 1815 година той става част от Конгресна Полша, която е част от Руската империя.

През 1815 година е планирано да се поднови полуразрушеният град и с указ на царя през 1816 година немски имигранти получили парцели земя, за да я почистят и да изградят върху нея фабрики и жилища. Емигранти от цяла Европа започнали да пристигнат в града, който по това време получил прякора Обетованата земя.

Лодз

Най-много емигранти пристигали от южна Германия, от Силезия и от далечни страни като Ирландия, Португалия, Франция и Англия. Първата фабрика за преработка на памук отворила врати през 1825 година. През 1839 година осемдесет процента от населението били германци и тогава били създадени немски училища и немски църкви. Постоянният приток на работници, бизнесмени и занаятчии от цяла Европа трансформира Лодз в основен център на текстилното производство на Руската империя.

Три групи доминират сред населението на града и са допринесли най-много за развитието на града: това са поляци, германци и евреи. През 1850 г. Русия отмени митническата бариера между Конгресна Полша и Русия. Индустрията в Лодз започва да се развива свободно, а огромният руски пазар е съвсем наблизо. Скоро градът става вторият по големина град на Конгреса Полша. През 1865 година е положена първата железопътна линия отваря и скоро градът има железопътна връзка с Варшава.

През периода 1823-1873 година населението на града се удвоява на всеки десет години. В периода 1870-1890 градът сде развива най-интензивно в индустриално отношение. Много от водещите индустриалци са с еврейски произход. Скоро Лодз се превръща в основен център на социалистическото движение. През 1892 година огромна стачка парализира по-голямата част от фабриките в града.

До 1897 година процентът на германците в населението спада от осемдесет на четиридесет. Евреите в града са тридесет и един процента по това време. По време на революцията от 1905 година, полицията убива повече от триста работници при въоръжени сблъсъци.

Градът се разраства постоянно до 1914 година. В тази година той се превръща в един от най-гъсто населените индустриални градове в света -13 280 жители на квадратен километър. В края на 1914 година градът попада под германската окупация, но през ноември 1918 година местното население освобождава града. В резултат на Първата световна война Лодз губи приблизително четиридесет процента от жителите си.

По време на германската окупация много от жителите на града са разпределени в гета и в концентрационни лагери, построени край града. До края на Втората световна война Лодз губи над четиристотин хиляди жители, като триста хиляди от тях са полски евреи.

Съветската Червената армия влиза в града на 18 януари 1945 година. В края на Втората световна война Лодз има по-малко от триста хиляди човека население. До 1948 година Лодз е фактическа столица на Полша. След това започва реконструкцията на Варшава. Градът отново се превръща в основен център на промишлеността.

Сред туристическите атракции в Лодз е еврейското гробище, което е изградено през 1890 година. То е разположено на площ от четиридесет хектара. Това е най-голямото европейско еврейско гробище – в него има над седемдесет хиляди гроба.

Еврейското гето в Лодз е отворено двадесет и четири часа в денонощието и входът е свободен. В него са били затворени над двадесет хиляди полски евреи. През 1945 година, когато Червената армия освобождава града, в гетото има само хиляда души, които са оцелели.

Зоопаркът на Лодз привлича много туристи, а също така и местни жители. В зоологическата градина има различни видове екзотични животни и великолепна волиера за птици. Зоопаркът е построен през 1930 година. В него живеят слонове, лъвове, тигри, полярни мечки, жирафи и други интересни животни.

Една от забележителностите на града е улица Пьотрковска (Piotrkowska). Това е пешеходна зона със сгради в стил Арт Нуво. Това е най-оживената улица в града, пълна с ресторанти, музеи, художествени галерии и бутици.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати