Триест

27.11.2011
Триест, Италия

Триесте (Trieste) е град в североизточна Италия. Градът е разположен на тясна ивица земя между Адриатическо море и италианската граница със Словения. Поради своето местоположение, явявайки се кръстопът, Триест е бил повлиян от германската, римската, австро-унгарската и от славянската култура. Това е допринесло много за мултикултурното развитие на града.

Градът е с население около 205 000 души. Триест се намира в залива Триест и е столица на провинция Триест. Първоначално градът е представлявал илирийско селище. От 177 година преди новата ера Триест е бил изцяло под римски контрол. Той е бил със статут на колония на Юлий Цезар. По това време градът се е наричал Тергесте (Tergeste). Триест е бил превърнат във военна колония.

Римският Тергесте е процъфтяващ град, който е и много важно римско пристанище. През ранната християнска епоха градът остава процъфтяващ център. След края на Западната Римска империя през 476 година Триест е византийски военен преден пост, предназначен за защита от нашественици. През 567 година градът е бил разрушен от ломбардци при нахлуването им в Северна Италия. През 788 година градът става част от франкското царство.

Плаза Унита, Триест

След векове Триест се превръща в една от най-старите части на Хабсбургската (Habsburg) монархия. През деветнадесети век Триест е най-важното пристанище на една от Великите сили на Европа. Като проспериращо пристанище в региона на Средиземно море, Триест става четвъртият по големина град на Австро-Унгарската империя. Градът се очертава като важен музикален и литературен център, в него се събират едни от най-големите имена в литературата и музиката.

Триест е окупирана от френски войски три пъти по време на Наполеоновите (Napoleonic) войни, през 1797, 1805 и през 1809 година. Между 1809 и 1813 градът е част от илирийските провинции, прекъсва статута си на свободно пристанище и губи своята автономия.

След Наполеоновите войни Триест продължава да просперира като свободен град. Ролята на града като основно австрийско търговско пристанище и център на корабостроенето по-късно става още по-важна с основаването на търговското корабоплаване. До 1913 година австрийската флота се състои от шестдесет и два кораба.

В Триест до началото на деветнадесети век се говори на диалекта тергестино (Tergestino). След това този диалект се нарича триестино.

В началото на двадесети век Триест се превръща в космополитен град, посещаван от известни художници и философи от различни европейски страни. Триест става официално част от кралство Италия през 1920 година.

Триест отгоре

Разпадането на Австро-Унгарската империя и Съюза на Триест в Италия след Втората световна война довел до известен спад на мултиевропейското културно значение на града.

След появата на фашисткия режим през 1922 година в града е забранено използването на словенския език. Няколко хиляди словенци от Триест, най-вече интелектуалци, емигрирали в Южна Америка, където потърсили спасение и по-добър живот.

През тридесетте години на миналия век градът се радва на икономическо съживяване. По време на Студената война Триест е важно място в борбата между източния и западния блок. Днес градът е един от най-богатите региони на Италия и е голям център за морски транспорт.

По време на нацистката окупация в предградие на Триест е построен концентрационен лагер, където са убити около три хиляди евреи. През 1947 година е обявена Свободната територия на Триест. Това променя изцяло съдбата на града. Днес градът е една от туристическите атракции на Италия и привлича много туристи от цял свят. В града има приказни гледки, прекрасни места за разходки и местни специалитети, които могат да се намерят само тук.

3.9
Общо 8 гласували
5 2
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати