Гьотеборг

22.03.2013
Гютеборг

Гьотеборг (Gothenburg) е град в Швеция и е с население от 519 399 човека. Градът е основан от крал Густав Адолф в далечната 1621 година.

Гьотеборг е разположен на устието на река Гьота Алв (Göta Älv), която минава през целия град. Гьотеборг е смятан за университетски град, тъй като в него е високо развита образователната индустрия - в пределите на града има два университета. Градът е признат и за главен спортен център на Швеция.

Град Гьотеборг бил наречен на името на готите. Буквално Гьотеборг се превежда като "укреплението на готите". Градът е бил построен, за да предпазва пристанището, което било много важно за шведската търговия и за икономиката на страната.

През шестнадесети и седемнадесети век промяната в границите на Швеция превърнала Гьотеборг в стратегически важна точка. Първата църква е била построена в Гьотеборг през 1603 година. Градът е повлиян изцяло от холандския архитектурен стил.

Град Гьотеборг

Гьотеборг е изграден от известни за времето си холандски проектанти, тъй като те се славят с уменията си да изграждат селище в мочурливи зони. Това е причината той да е проектиран по начина, по който са проектирани редица холандски градове.

По време на холандския период е имало предложения в града да се говори на холандски, но то не е било прието. През седемнадесети век са построени огромните градски стени, които са съборени в началото на деветнадесети век.

Освен от холандците градът е бил сериозно повлиян и от шотландците, които пристигат по това време да живеят в Гьотеборг. Те основават образователни институции и корабостроителни компании. До ден днешен в Гьотеборг не е рядкост да се чуят фамилии с шотландски произход. В града се говори на специален диалект, в който се усеща шотландското влияние.

През осемнадесети век риболовът е най-важният отрасъл в града. Гьотеборг поддържа добри търговски отношения с много страни и редовно провежда печеливши търговски експедиции до азиатски страни. Пристанището Гьотеборг се превръща в главно пристанище на Швеция за търговия на запад. По това време вълна от емигранти тръгва към Северна Америка нараства и Гьотеборг се превръща в отправна точка.

Гютеборг Сграда

През деветнадесети век Гьотеборг се превръща в модерен индустриален град, като периодът на цъфтеж и развитие продължава и през двадесети век.

Днес Гьотеборг е прекрасен и високоразвит град, който в същото време предлага на туристите красиви гледки, тъй като има много запазени природни зони. Градът е изпълнен със зелени площи. Сред по-впечатляващите паркове са Кунгспаркен (Kungsparken), който се простира на площ от тринадесет хектара и се намира в центъра на града.

Природният резерват Änggårdsbergens се простира на площ от двеста и двадесет хектара. Той е създаден през 1840 година. Това е природен резерват за птици. Ботаническата градина на Гьотеборг съдържа над хиляда и шестстотин орхидеи. Природният резерват Delsjöområdets се простира на площ от над седемстотин хектара.

Градът е известен с филмовия си фестивал, който се провежда всяка година и е най-големият филмов фестивал в Скандинавия. Сред красивите сгради, построени през епохата на романтизма, се откроява църквата Мастхугет (Masthugget). В града има останали къщи от седемнадесети век, които са направени изцяло от дърво.

Най-голямата атракция в града е увеселителният парк Лизеберг (Liseberg). В града има много музеи, създадени с финансиране от едри индустриалци, меценати на различни видове изкуства. Край брега на реката се намира операта на Гьотеборг. Тя е с нестандартна архитектура и е сред най-често сниманите забележителности на града.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати