Палма

23.04.2013
Палма

Палма (Palma) е град в Испания, известен и като Палма де Майорка. Населението на града е около 400 хил. души. Летището на Палма обслужва над двадесет милиона пътници годишно. Градът се намира в автономната област на Балеарските острови. Палма де Майорка е най-големият град на остров Майорка и е столица на Балеарските острови. Палма де Майорка е важен пристанищен град.

След завладяването на Майорка от римляните тя е включена в провинция Тараконенсис (Tarraconensis). Палма е създаден от римляните в южната част на острова. Палма се превръща в пристанище за пътуване към Африка.

Има очевидни доказателства за византийско присъствие в град Палма, което е видно най-вече от характерните за византийците мозайки. От 902 година до 1229 година градът е бил под ислямски контрол. Пристигането на маврите съвпада с оттеглянето на византийците.

Град Палма

По това време в околностите на града са редовни пиратските набези. Следва период от бързо нарастване на населението, а Палма се превръща в едно от най-оживените и големи пристанища. През единадесети век контролът на халифата в града намалява значително.

Провинцията се откъсва от централната администрация и става една от суверенни държави, известни като таифи. Град Палма става част от таифа на Дениа (Denia). През следващите години Палма се превръща в пристанище, от което започва кампанията срещу Сардиния през 1016 година. Икономиката на града се основава най-вече върху селското стопанство.

През единадесети век християнските търговски сили поели инициатива срещу мюсюлманите. През 1090 година бил организиран поход срещу мюсюлманите, което сложило край на пиратството на мюсюлманите, базирано в Палма. След това островите станали част на халифата Алморавид. В края на дванадесети век на островите постоянно избухват въстания срещу Алморавидите.

Палма де Майорка

През декември 1229 година, след три месеца обсада, градът е завладян от Джеймс I Арагонски (James I of Aragon) и е преименуван на Палма де Майорка. Градът е обявен за столица на кралство на Майорка. След смъртта му започва период на изграждане на катедралата на Майорка в град Палма де Майорка. В този период реката, която минава през града, го разделя на две области.

В началото на шестнадесети век, бунтът на братствата, както става известно голямото селско въстание срещу Карл Пети и честите турски пиратски атаки довеждат до западане на търговската дейност на града. Следва дълъг период на упадък, който продължава до края на седемнадесети век.

До края на деветнадесети век името на града - Палма де Майорка, се употребява най-вече в писмени документи, а разговорното име на града е Чутат (Ciutat). През осемнадесети век пристанищната и търговската дейност на града отново процъфтяват, след като е премахната забраната на търговията на испанските колонии в Америка.

Палма, Испания

От началото на деветнадесети век Палма става убежище за много хора, които са прокудени от френската окупация на Валенсия.

През този градът икономиката на града е в разцвет. Палма се превръща в столица на новата провинция Балеарски (Balearic) острови. През деветнадесети век градът се развива бързо в икономическо отношение, увеличава се и населението на Палма. Пристигат много емигранти от Южна Америка и от Африка, а също така и от страните на Европейския съюз, привлечени от възможността за добри условия на работа и добър живот.

През втората половина на двадесети век градът става любима туристическа дестинация на хора от цял свят. Той се превръща в туристически център, което отваря много нови работни места. Населението продължава да нараства. Палма става известна като любим курорт на много хора от различни кътчета на света.

Майорка е един от най-чистите екологични курорти в цяло Средиземно море. Той е любим на знаменитости от цял свят. Тук могат да се видят холивудски звезди и представители на аристократични семейства.

Националният парк Калдера де Табуриенте (Caldera de Taburiente) е най-посещаваният парк в Палма. Той предлага невероятна гледка на девствена природна красота. В парка има вулкан, чийто център отдавна е угаснал, като след последното си изригване е оставил огромна фуния от скали, висока над две хиляди метра. Тази висока точка се нарича Рок де лос Мучачос (Roque de los Muchachos).

Катедрала, Палма де Майорка

На Рок де лос Мучачос е разположен институтът по астрофизика на Канарите. В сградата се намира националният телескоп Галилео, който представлява инфрачервен 3, 58 метров оптичен телескоп.

Катедралата Ла Сеу (La Seu) е величествена постройка, която е започната през 1229 година. Тя е била открита официално след завършването й е два през 1601 година.

Интересно място за туристите е и Куевас дел Драх (Cuevas de Drach), който представлява сложна подземна система от пещери, изпълнени със сталактити и сталагмити. Крепостта Ла Алмудайна (La Almudaina), построена през девети век, е една от големите атракции на града. В аквапарка в Палма можете да гледате различни шоупрограми с морски животни и след като платите входния билет, можете да останете в парка през целия ден.

Сред красивите забележителности на Палма де Майорка е и замъкът Белвер (Belver), който се намира в покрайнините на града. Той е смятан за уникален, защото представлява готическа сграда с кръгла форма.

От терасата на замъка се открива великолепна гледка към града. Замъкът е построен през тринадесети век и по онова време е бил единствената кръгла крепост в страната.

4
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати