Яш

15.12.2011
Университета в Яш

Румънският град Яш (Iași) е известен като културната столица на страната. Градът е разположен в региона Молдавия (Moldavia). Яш е с население от около 309 000 човека. Яш е изпълнявал функцията на столица на Румъния за две години – от 1916 до 1918 година. Яш е седалище на област Яш. В града е основан първият румънски университет, както и първото инженерно училище. Градът е известен като университетски град, тъй като в него учат над седемдесет хиляди студенти.

Яш, Румъния

В града е разположен най-старият театър в страната – националният театър, носещ името на Василе Александри (Vasile Alecsandri). Тук се намира и сградата на Операта, както и на молдовската филхармония. В града е разположена най-старата ботаническа градина в страната, както и библиотеката на университета, отново най-старата в страната.

Археологически проучвания свидетелстват за наличието на човешки общности на сегашната територията на града още от праисторическата епоха.

За първи път името на град Яш се споменава в писмен документ за търговски привилегии, предоставени от молдовския княз Александру чел Бун (Alexandru cel Bun) на полски търговци в началото на петнадесети век.

Манастир в Яш

През 1564 година княз Александру Лапуснеану (Alexandru Lapusneanu) премества молдовската столица в град Яш. По това време са основани училище и лутеранска църква. През 1640 година е създадено първото училище, в което се преподава на румънски, а не на гръцки език.

През 1513 година градът е опожарен и сринат от татарите. Следва превземане на града от османските войски през 1513 година. През 1686 година градът е превзет от руските руския имперски войски. Нещастията продължават да се стоварват върху жителите на град Яш и през 1734 година в него избухва епидемия от чума.

През 1792 година била завършена шестата руско-турска война с подписването на мира в Яш. През 1822 година градът е превзет и опожарен от турци, а през 1844 година е опожарен.

Град Яш

Градът е столица на Молдова, но заедно с Букурещ (Bucharest) са столици на обединените княжества Влашко (Wallachia )и Молдова. През 1862 година Съюзът на двете княжества става известен с името Румъния. Столицата на страната е Букурещ. По време на Първата световна война, Яш отново е станал столица в продължение на две години.

В Яш от шестнадесети век има силно присъствие на еврейска общност. В средата на деветнадесети век една трета от населението на града е от еврейски произход. В периода след Втората Световна война в града живеят над тридесет и осем хилди евреи. Днес в града има много малко евреи, но има две действащи синагоги, едната от които – Великата Синагога, е най-старата оцеляла синагога в цялата страна.

По време на войната в Яш е избита една трета от еврейското население – само за времето от двадесет и девети юни до шести юли 1941 година. Били са убити над тринадесет хиляди човека, много са били депортирани. Над пет хиляди евреи са били качени на така наречените влакове на смъртта, които са били със запечатани вагони. Влаковете са пътували из страната в най-горещите летни дни, като пътниците са умирали бавно от глад, жажда и инфекции. През 1944 година силите на съветските войски настъпват и градът е частично разрушен. Градът е превзет от съветските войски.

По време на Втората световна война и на комунистическия режим много исторически сгради в центъра на стария град са били разрушени.

Сред впечатляващите сгради в Яш са сградата на университета Александру Йоан Куза (Alexandru Ioan Cuza), построена през 1897 година, както и катедралата на града, построена с ренесансови и барокови елементи. Манастирът Голия (Golia) от 1564 година впечатлява с оцелелите си византийски фрески и монументалната си конструкция.

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати