Бристол

12.12.2011
Бристол

Бристол е английски град и единна зона в югозападната част на страната. Градът е с население от около 433 000 човека. Бристол е най-големият културен и образователен център в района. В света има още тридесет и четири градове и селища, които се наричат Бристол. Те са разположени в различни кътчета на света – в САЩ, Канада, Барбадос, Ямайка и други.

Преди шестдесет хиляди години на територията на днешен Бристол е имало хора – още от епохата на палеолита. През римската епоха на това място е имало селище, което се е наричало Абона (Abona). Староанглийският град Брисгстоу (Brycgstow), което се превежда като мястото, където има мост, е основан през1020 година. През 1067 година градът има добре изградени отбранителни укрепления, които успяват да удържат на атаката на ирландците. При управлението на норманите градът придобива една от най-силните крепости в южната част на Англия.

Реката в Бристол

През единадесети век градът става важно пристанище. През него минава голяма част от стоките, предназначени за Ирландия. През 1247 година е издигнат нов каменен мост, който през средата на осемнадесети век е заменен от друг мост, който стои и до днес. След средата на четиринадесети век градът става център на корабостроенето. По това време над една трета от населението на града е унищожена от епидемия на чума.

През петнадесети век Бристол е изключително важно пристанище за търговия с Исландия и Ирландия. От Бристол потеглят експедиции за изследване на Северна Америка. През шестнадесети век Бристол се превръща в град, който е концентриран върху развитието на търговията с Испания и американските колонии.

Градът отново процъфтява през седемнадесети век с увеличаване на американските колонии на Англия. Градът се превръща в център за продажба на африкански роби. Стига се дотам, че африканците са разменяни за промишлени стоки, а робите се транспортират до Америка в мизерни условия. По време на разцвета на търговията с роби – от началото на осемнадесети до началото на деветнадесети век са оборудвани над две хиляди кораба с роби. На тях са превозени над половин милион човека от Африка до Америка.

През деветнадесети век започва борба срещу претоварването на корабите. По това време в Бристол се отчита бум на населението, което нараства петорно през деветнадесети век.

По време на Втората Световна война градът става обект на бомбардировки. Бившата централна търговска зона на града, която е унищожена от бомбардировките, днес представлява парк, който пази две бомбардирани църкви. Друга църква, която също е бомбардирана, е църквата на Сейнт Никълъс (St Nicholas), която е била възстановена и превърната в музей.

Бристол, Англия

В началото на двадесети век в град Бристол живеят над триста хиляди човека. Образователната система в града получава силен тласък през 1909 година със създаването на Университета на Бристол. През 1969 година е открита сградата на политехническия университет, който по-късно се превръща в Университета на Западна Англия.

Втората световна война се отразява пагубно на града. Над сто хиляди сграда са повредени, като над три хиляди от тях са сринати до земята. Възстановителният период на централната част на Бристол се характеризира с построяването на големи евтини блокове през шестдесетте години на двадесети век.

В Бристол е създаден ръгби съюз още през 1888 година. Тук се провеждат състезания по този спорт на най-високо ниво. Ръгбистите делят място за тренировки и състезания с футболния клуб Бристол Роувърс (Bristol Rovers) от 1996 година. Въпреки че първоначално водещата позиция е била на ръгби клуба, след това позициите се разменили и футболният клуб застанал начело. В Бристол е разположен и друг футболен клуб – Бристол Сити (Bristol City ).

Град Бристол привлича много туристи с красивите си сгради и невероятната атмосфера.

Сред забележителностите на град Бристол е фериботът, който работи от 1977 година насам. Една от атракциите на ферибота е да плавате заедно с Дядо Коледа, което привлича много деца на ферибота.

Параклисът на Джон Уесли (John Wesley) носи името на прочутия проповедник, който бил поканен да проповядва в града през 1739 година. Неговата дарба да омагьосва тълпата не оставила безпричастни и жителите на Бристол. До параклиса се намира къщата, в която е отсядал проповедникът.

Музеят на британското имперско и съвременно изкуство е събрал изключително ценни експонати, които представляват невероятна ценност не само заради красивото си изпълнение, а и заради известните творци, които са ги създали.

Horseworld е име на мястото, където уморените и остарели коне изживяват остатъка от дните си в най-приятна и спокойна атмосфера. В Бристол има зоологическа градина, където са събрани много и интересни видове животни.

3.9
Общо 7 гласували
5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати