Орхус

18.12.2011
Орхус, Дания

Орхус (Aarhus) е датски град с население от над 311 000 човека. Градът е основан през 770 година от викингите. В средата на десети век градът вече е представлявал голямо населено място, в което се е намирала резиденцията на епископа.

Икономическото развитие на града на няколко пъти е било сривано от войни, които Дания е водела със съседски държави. През четиринадесети век населението на града рязко намаляло заради епидемия от чума. През 1536 година в града била проведена Реформацията.

Години наред мъжете от Орхус работели само в търговската флота. Търговската флота наброявала над сто плавателни съда през осемнадесети век. Тя поддържала съществуването на магазините, банките и складовете на стоки.

В началото на двадесети век в града била прокарана железопътна линия, което допринесло много за развитието на икономиката. Това довело и до рязко увеличаване на населението на града.

Днес Орхус е вторият по големина град на Дания, както и второто по големина датско пристанище. В града има много предприятия от леката и тежката промишленост. Градът е известен със септемврийския фестивал на Орхус, по време на който се поставят редица театрални постановки и се изнасят големи концерти.

Най-голямата забележителност на града е основаният през 1909 година музей Ден Гамле Бю (Den Gamle By). Първият експонат на музей станал бившият дом на кмета на града, който трябало да бъде разрушен. След това в него били пренесени няколко старинни сгради и така се появил музеят. Експонатите в него постоянно се увеличават.

Орхус

Днес на територията на музея, известен като Старият град, има седемдесет и пет сгради от шестнадесети и седемнадесети век. Те са доставени от различни краища на страната. Служителите на музея винаги са облечени в старинни костюми, за да бъдат в синхрон с обстановката на музея под открито небе. На територията на музея има магазинчета, които са направени така, както са изглеждали магазините преди няколко века, има и занаятчийници.

По малките улички на Стария град често могат да се видят старовремски карети, в които са впрегнати расови коне. В Стария град има и стари мелници, в които брашното се добива по старинна технология.

Неотдавна Старият град е получил ново попълнение – монетен двор. Старият град е отворен през цялата година, изключение правят само Коледа и Нова година. В края на ноември в пределите на Стария град се открива предколеден панаир, на който могат да се купят наистина интересни сувенири.

Сред посещаваните храмове в Орхус е катедралата на свети Клeменс (St Clemens), която е изградена в готически архитектурен стил. Покривът на катедралата е меден и тя е призната за най-дългата катедрала в страната. Строежът на катедралата е завършен в началото на тринадесети век. Храмът първоначално е бил построен в романски стил, но през тридесетте години на четиринадесети век е бил сринат от пожар и през средата на петнадесети век е възстановен, но вече в готически стил.

В храма има фрески от петнадесети век и орган от осемнадесети век, който е най-големият орган в Дания. Храмът се отличава с позлатения си олтар.

Църквата на Богородица през десети век била построена от дърво и изгорена от шведите. През двадесетте години на тринадесети век до църквата възникнал женски манастир. След епохата на Реформацията църквата била възстановена, а женският манастир бил сменен с болница за стари хора. През петдесетте години на двадесети век, по време на реставрация на храма, била открита крипта от единадесети век.

Концертната зала на Орхус предоставя на изпълнителите великолепна акустика, която привлича много почитатели на музиката.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати