Утрехт

18.12.2011
Утрехт

Утрехт (Utrecht) е холандски град с население от над 312 000 човека. Утрехт е столица на едноименната провинция. Утрехт е сред холандските градове, които могат да предоставят на туристите цялостното впечатление от страната. Въпреки че прилича на останалите холандски градове, Утрехт обаче има своя колоритна уникалност.

Първата крепост на територията на съвременния град била издигната през първи век от новата ера. Днес на мястото на крепостта се издига катедралата Дом, а кулата й, която е издигната в готически стил, сякаш пробива небето с най-високото в цялата страна църковно копие. Утрехт е получил статут на град още в началото на дванадесети век.

Още в зората на християнството в града е била основана епархия, а до днес Утрехт се явява столица на римско-католическата църква в страната. Търговията в града процъфтявала, той ставал все по-богат, което се дължало и на факта, че изпълнявал функцията на религиозна столица на страната. През двадесетте години на шестнадесети век, след присъединяването на Холандия към Австро-Унгария, епископът е бил лишен от огромната си власт.

През 1579 година в Утрехт се подписва легендарното споразумение за мир, което слага край на испанското владичество и обединява холандските провинции. През 1636 година в града е основан университетът на Утрехт, което автоматично превръща града в университетски, като тази негова слава продължава и до днес. Университетът на Утрехт е най-големият университет в Холандия.

Утрехт, Холандия

През 1713 година в Утрехт са определени териториалните граници на западноевропейските държави – това събитие става известно като Утрехтския договор. Причина за подписване на Утрехтския мирен договор станала борбата за испанското наследство. Няколко големи държави – Испания, Франция, Португалия, Свещената Римска Империя, Холандия, Великобритания и Савой оспорвали наследството. Войната за испанското наследство започнала през 1701 година и приключила с мирния договор.

Постепенно градът започнал да губи лидерските си позиции в търговията, а промишлеността така и не успяла да се развие. С прокарването на железопътната линия градът отново се завърнал към периода си на процъфтяване.

Средновековната инквизиция отминала Утрехт, затова туристите не могат да разгледат килии за изтезания. Но в центъра на града човек може да се почувства като през средните векове. В центъра на Утрехт се издигат средновековни сгради, които са построени край каналите.

В града има много музеи – Централният музей на Утрехт, където са събрани произведения на изкуството от седемнадесети век, музеят на историята на железопътната индустрия, музеят на монетите, музеят на науката и изкуството.

До град Утрехт се намира великолепният зоопарк Диренпарк (DierenPark). На територията на зоологическата градина могат да бъдат видени над хиляда и петстотин различни животни. Волиерите на животните не са оградени с решетки, а с големи стъклени стени, за да могат туристите да виждат добре жителите на Диренпарк.

Хоог Катарине (Hoog Catharijne) е най-големият търговски център в Утрехт, който е уникален с това, че в страната има много малко подобни търговски центрове, построени на принципа на американските молове. Хоог Катарине се простира на над 93 000 квадратни метра.

Туристите не пропускат да посетят старинната къща от петнадесети век, известна като Бартоломеигастуис (Bartholomeigasthuis). В нея могат да се видят старинни гоблени.

В града се намира свещеният фризийски камък, който е прикрепен към голяма верига и е свързан с легенди за Дявола.

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати