Колмар

09.01.2012
Колмар

Френският град Колмар (Сolmar) е с население от над 65 000 човека. Той се намира в централен Елзас (Alsace). Градът, който привлича погледа с романтичните си кокетни къщички, има цял квартал, известен като Малката Венеция (Petite Venice).

Къщите в Колмар са разноцветни – те са сини, зелени, боядисани в различните цветове на дъгата, което превръща целия град в неповторима гледка. Къщите са различни по височина, което придава още по-интересна разчупеност на града. В хаоса на неподредените и нееднаквите постройки туристите виждат изключителна привлекателност. Покрай прекрасните разноцветни къщи се минава с лодка през канала, който е спечелил на района името Малката Венеция. Много от къщите, които са разположени покрай канала, са построени през периода от четиринадесети до осемнадесети век, а след това са изцяло реставрирани.

Колмар, Франция

На централния площад се издига църквата Сен Мартен (St Martin), която е известна сред местните като катедралата на града. Църквата наистина е много величествена и с право претендира на званието катедрала. Това е най-значителната религиозна постройка в града, която е издигната през тринадесети век върху основите на църква от десети век. По целия периметър на църквата са разположени много портали, някои от които са зазидани. Върху западната фасада на църквата се издига кула със слънчев часовник и надпис Memento mori - Помни, че ще умреш.

Сред забележителностите на града е Къщата на Пфистер (Maison Pfister). Тя е построена през шестнадесети век и е известна с дървената си веранда и изящната си фламандска архитектура. Върху триъгълния покрив на Къщата на Пфистер се издига фигура на мъж.

Музеят Унтерлинден (Unterlinden) е сред най-посещаваните музеи в целия град. Музеят е разположен на територията на доминикански манастир. В него може да се види много интересен олтар. Шедьовърът, създаден през 1515 година, пресъздава сцената на разпъването на Исус Христос. В музея е събрана колекция от платна на местни художници, както и много етнографски експонати.

Музеят е създаден през 1853 година. Сред уникалните експонати в музея е клавесин, създаден през 1624 година. В музея има колекция от живопис върху стъкло, което е обработвано по специален начин, за да бъдат създадени върху него невероятно изящни картини. В музея се намира най-впечатляващата колекция от оръжия в Елзас, която е събрала оръжия от епохата на Средновековието до деветнадесети век.

По каналите на Колмар, Франция

Доминиканската църква, която е построена през тринадесети век, се отличава с великолепния си олтар. Той е известен с Розовата мадона, създадена през 1473 година – това е жена, облечена в ярки, розовочервени дрехи, която държи в ръцете си младенеца.

В Колмар е роден авторът на символа на САЩ – скулпторът, създал Статуята на свободата – Фредерик-Огюст Бартолди (Frederic-Auguste Bartholdi). В град Колмар се намира домът-музей, където е живял прочутият скулптор.

В града се намира музеят на играчките и малките влакчета. Това е доста нов музей, създаден преди десетина години, и е много интересен както за децата, така и за възрастните. В музея има много модели на коли, роботи, порцеланови кукли, дървени и пластмасови играчки, кукли на конци, електронни играчки, както и осемнадесет влакчета, които през цялото време са в движение сред живописни пейзажи.

Колмар е известен с производството на превъзходно вино, на часовници и на фини тъкани. През август тук се провежда регионалният панаир на елзаските вина, това е най-голямото събитие от подобен род в Елзас.

3.9
Общо 8 гласували
5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати