Тревизо

13.11.2012
Тревизо

Тревизо (Treviso) е живописен италиански град, разположен в провинция Венето (Veneto), на север от Венеция (Venice). Населението на града е над 80 000 души.

Тревизо често е наричен малката Венеция, тъй като в него са се запазили живописните красиви къщички на рибарите, които радват окото. Целият живот на града и обитателите му неразривно е свързан с водата, която пресича историческата част на Тревизо под формата на река Силе (Sile).

В Тревизо няма нервна суета, характерна за мегаполисите, животът тук минава тихо и спокойно като плавното течение на реката. Плачещите върби на брега на реката и уютните портици покрай каналите създават очарованието на града, който има много дълга история.

Главната улица в Тревизо

На площада Деи Синьори (Dei Signori) можете да се насладите на великолепните средновековни дворци, които учудват със своята пищност. Разходките покрай романтично изглеждащите канали и по Виа Калмаджоре (Via Calmaggiore) с разкошните й арки са истинска наслада за туристите.

В града има старинна готическа църква, направена от тухли. Едно от най-живописните кътчета на града е Виколо Молинето (Vicolo Molinetto), където до ден днешен работи старинната градска мелница. Оттук се открива живописна гледка към малкия остров Пескерия (Pescheria), където се намира старинен рибарски пазар. Там може и днес да се купи вкусна риба на изгодни цени, току-що уловена от рибарите, които я предлагат.

Обикновено туристите, които посещават Венеция, не пропускат да се отбият в Тревизо, тъй като градът предлага няколко интересни атракции и в него може да се прекара цял един ден. След като е бил реконструиран и възобновен след бомбардировките през Втората световна война, Тревизо се е превърнал в невероятно красив лабиринт от малки улички. Ако погледнете нагоре, когато се разхождате по уличките, може да видите фрагменти от фрески, които навремето са украсявали домовете в Тревизо.

Градът е заобиколен от градска стена и вода и жителите му гордо наричат Тревизо Градът на водата.

Парк в Тревизо

Градът е домът на империята за облекла Бенетон (Benetton). За разлика от Венеция, Тревизо не зависи от туризма, затова трудно ще намерите туристически магазинчета и пътеводители.

Центърът на Тревизо се намира на около пет минути ходене пеша от железопътната гара.

Най-оживената търговска улица на Тревизо е Виа Калмаджоре. Площад дел Дуомо (del Duomo) преди е бил използван за автопарк, но днес изпълнява функцията на градския площад на Тревизо. Най-интересната част на площад дел Дуомо е криптата, която предлага на туристите гледката на истински средновековни фрески, при това цветни. В криптата може да се види олтар, създаден от Тициан (Titian), който е голямата гордост на града.

Най-известният музей в Тревизо е музеят на света Катерина (Santa Caterina), който преди е бил църква. Днес това е градски музей, художествена галерия и археологически музей. В центъра на църквата са изложени фрески на Томазо да Модена (Tomaso da Modena). Фрески на прочутия италиански художник могат да се видят в почти всички църкви в града.

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати