Дхармсала

19.11.2012
Планини в Дхармсала

Дхармсала (Dharamsala) се намира в Индия и е известен най-вече с това, че там е концентрирана тибетска (Tibetan) общност, събрана около тибетския лидер Далай Лама (Dalai Lama). Той е избрал да живее в града с население около 20 000 души, който се намира в северозападната част на Хималаите (Hymalayas). За този район са типични екзотичните долини, величествените планински склонове и заснежени планински върхове.

Животът в планинския град е спокоен, без излишна суета. В подножието на планините има огромно количество оризови плантации, тук се отглеждат висококачествени сортове индийски чай. Климатът на района не се различава от общия климат на Индия, но заради планинския релеф през лятото температурата може да достигне до 38 градуса, а през януари да падне до 0 градуса. Дъждовният период започва през юли и продължава до септември.

В района на града тибетски бежанци са започнали да изграждат красиви манастири още през осемнадесети век. През 1848 година територията на града попаднала под влиянието на британците и в самия град Дхармсала е бил разположен гарнизон на британските войски. През 1852 година градът е станал известен и като един от центровете на алпинизма.

През 1905 година в града се разразило ужасяващо земетресение. Жертвите били над 19 000 души. Градът бил на практика изтрит от лицето на земята и превърнат в огромно каменно поле. Дори и днес районът се отличава с известна сеизмична активност.

В град Дхармсала се намира резиденцията на Далай Лама, който е пристигнал в града през 1960 година, след като напуснал Тибет и се пренесъл завинаги в Индия. Първоначално Далай Лама провеждал в Дхармсала сесиите на Асамблеята на тибетските депутати и затова в района има много заселници, които са бежанци от Тибет.

Дхармсала

В града има район, където живеят много тибетски бежанци – той се нарича Гора Дхармсала. В този район тибетските жители са издигнали свои училища и храмове. С течение на времето точно тази част на града се е превърнала в административен и търговски център.

Едно от най-интересните места в града е пазарът Котвали (Kotwali), а също така и музей на изкуствата, където са събрани миниатюри на многобройни художници.

Туристите пристигат в Дхармсала, водени от желанието си да видят резиденцията на Далай Лама. Точно пред входа на резиденцията се издига главният храм на града. Далай Лама провежда многобройни аудиенции и има много туристи, които могат да се похвалят с това, че са му стиснали ръката.

Интересен за разглеждане е и така нареченият Комплекс на правителството на Тибет в изгнание. Там е събрано огромно количество тибетски съчинения и архиви. В библиотеката на комплекса се съхранява най-скъпата в света колекция на тибетски ръкописи, книги и свитъци с молитви.

В града функционира Институт по медицина и астрология, където се произвеждат чудодейни тибетски лекарства. В института работят тибетски монаси-доктори. Те са в състояние да диагностицират заболявания само по състоянието на очите и по пулса, без да провеждат лабораторни изследвания.

В Дхармсала се намира църквата на Свети Йоан (St John), която е построена в средата на деветнадесети век.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати