Едеса

12.12.2012
Едеса

Град Едеса е столица на префектурата Пела в Македония, Гърция. Намира се на 90 км. от Солун и е разположен на река Водас. Той е наричан града на водопадите заради изобилието от водоизточници. Някои славянски народи (българи, македонци) използват името Воден.

Днес икономиката на града се развива на базата на административни услуги и туризъм.

През античността Едеса е бил столица на македонското царство, а по време на Средновековието приема своето българско име- Воден, което се използва до 1912 г, когато по време Първата Световна Война гърците превземат тези райони. След спогодбите за размяна на население през 1920-те тук се заселили гърци от Мала Азия.

В Едеса има многобройни археологически находки, върху които се фокусират археолозите и любителите на антики. Именно в този град през 1977 г. е открита гробницата на Филип II Македонски-един от най-великите представители на македонската династия. Той е убит тук с коварство през 336 г. пр. Хр.по време на празнично шествие.

Едеса често е сравнявана от специалистите с древната столица на македонското царство - град Егес.

Градът е основан през 5-7 в. пр. н. е. и е един от най-красивите в Северна Гърция. В момента тук живеят около 18 000 души.

Езеро в Едеса

Едеса е център на археологически и културни паметници, повечето от римския период. Градът е най-известен със своите знаменити водопади, под чиято водна стихия се крият невероятно красиви сталактитови и сталакмитови пещери.

Минаващата през града река е разделена на безброй канали, водоскоци и мостчета. В самият град има два огромни водопада, които се намират в малък парк в края на града. Изграден е асансьор за 10 човека и наблюдателни площадки, които позволяват на туристите да слизат надолу - чак до мястото, където водата пада и да минат под самия водопад.

Едеса е разделена на долен и горен град. В старата част на града се виждат малки улички, типични балкански къщи с високи дувари, а в новата изобилстват ниски сгради с огромни тераси и плоски покриви, характерни за Средиземноморието.

Освен водопадите, интерес представляват и тукашните църкви. Най-удивителното тук са не техните фасади или архитектура, а самото паство, чието ежедневие е сведено до ритуално изпълняване на традициите.

Известният сред туристите квартал Вароси е от времето на Османската империя и представлява лабиринт от криви улички и малки традиционни къщи. По време на Втората Световна война германците се опитват да го запалят и унищожат, но кварталът се запазва.

Днес общината на Едеса се опитва да превърне градската градина в туристическа атракция. Тук се намира лятното кино, има водни огледала и сладководен аквариум. Градината е кръстена "Музей на водата".

Струва си да се види и османският мост и джамията Гени Джами, които са сред малкото оцелели останки от османците.

Много често се случва да наричат Едеса "Малкият Амстердам", тъй като той е негова умалена разновидност. И тук е пълно с поточета, прекосяващи целия град, с пешеходци и велосипедисти.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати