Хайфа

27.02.2013
Градините Бахай, Хайфа

Град Хайфа (Haifa) е разположен в Северен Израел и е третият по големина град в държавата, предхождан от Тел Авив и Йерусалим. Населението му е около 270 000 души.

Хайфа е лесно достъпен, тъй като се намира в близост до Тел Авив и представлява най-голямото пристанище в Израел. Той е смесица между европейските и източните култури и е заобиколен на три места от Средиземно море.

Град Хайфа е основан още по време на римската епоха. Смята се, че името "Хайфа" произлиза от "хоф яфе", което на иврит означава "красив бряг". Често градът е сравняван с Барселона, но съществена разлика е, че тук улиците са идеално почистени.

Град Хайфа

Френски монаси са решили да построят манастир в тази област и в чест на легендарната планина Кармел започнали да се наричат кармелити.

Градът е етажиран на три нива, като най-бедните живеят близо до морето, а най-богатите в по-високите части. Хайфа е известен със своите политехнически университети, които са признати почти по цял свят. Градът е единственият в Израел, в който има метро (макар и 1 км. дълго )и единственият, в който градския транспорт продължава да работи и в събота (шабат).

Хайфа е известен със своя футболен отбор Макаби Хайфа, който е един от водещите отбори в страната. Това е първият израелски отбор, който влиза в групите на Шампионската лига. През 2007 г. Макаби Хайфа става част от групировката Г-14.

Хайфа, Израел

Град Хайфа е и средище на Бахайството - религиозно учение, основано от персиеца Бахаупла. В началото на 21 в. то има над 6 000 000 последователи, разпръснати в над 200 страни по цял свят.

Градът е може би най-известен със своите Бахайски градини, които са определени от ЮНЕСКО за световно културно богатство. Градините са изградени на 19 тераси, което ги кара да изглеждат като "красив многоцветен водопад". За да се обходят всичките тераси трябва да се изминат 1000 стъпала.

В градините се намира Световния център на Бахайската вяра, както и гробниците на Бахаула и Баб, но за да не се наруши покоят им, е забранено за посетители. Създател на храма с гробници е известният архитект Фариборс, който е автор и на "Храма на Лотоса" в Ню Делхи, сравняван по красота с Тадж Махал.

Хайфа

Изграждането на градините е отнело 10 години и 250 милиона долара. Вратите на градините се отварят през 2001г.

Охрана внимателно следи за реда в градините. Не е разрешено да се влиза с храни или напитки, или да се дъвчат дъвки.

Климатът в Израел е между средиземноморски и пустинен, в Хайфа - средиземноморски. Отличава се с много висока продължителност на слънчевото греене. Типичният за средиземноморския климат зимен дъждовен период трае от ноември до април. Цялата крайбрежна равнина, както и Хайфа, се отличава с горещо сухо лято и мека влажна зима.

Най-подходящото време за посещение на Хайфа е през периода април-ноември. Възможностите за настаняване са най-разнообразни- петзвездни хотели, ваканционни къщи, малки бунгала, места за къмпингуване и младежки хижи. За любителите на дългите весели нощи е важно да се знае, че употребата на алкохол в страната е абсолютно забранен.

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати