Майнц

18.03.2013
Майнц

Майнц (Mainz) е столицата на провинция Райнланд-Пфалц, Германия. Със своите 200 000 жители тя е и най-големият град в региона. Намира се на западния бряг на река Рейн и има голямо пристанище на нея.

Областта на днешен Майнц е служела за ловно поле още през ледниковата епоха преди 20 000- 25 000 г. Това става ясно едва през 1921 г., когато са открити исторически реликви.

Тук е имало селища на келти, а по-късно римляни построяват военен лагер, който наричат "Mogontiacum". Постепенно до лагера се построяват колиби и започват да прииждат нови заселници. Така териториите на днешен Майнц са били римски владения в продължение на 500 г., а след 89 г.сл.Хр. стават столица на Provinz Germania superior, а след 4 в.- Germania prima.

Майнц Сграда

През 408 г. Майнц е нападнат от чужди племена и е ограбен, но успява да се съвземе заради доброто си географско разположение и започва да се развива като търговско тържище. Става център на Християнството, а през 13 в. е обявен за свободен град, получавайки много икономически, политически и материални привилегии, които продължават да са действащи близо 2 века. Този момент е исторически за град Майнц, тъй като бележи неговия възход и подем.

През 1450 г. Йоханес Гутенберг, родом от Майнц, открива книгопечатането, което се оказва от изключителна полза за града по време на Реформацията.

Започнатия строеж на главната крепост през Средновековието се превръща в модерно укрепително съоръжение, което обхваща целия град. Така търговията започва да се извършва само зад крепостните стени, което доста ограничава населението. През 1816 г. Майнц преминава към херцогство Хесен. По това време градът има 30 000 души население.

Малко преди започването на Първата Световна война крепостните стени са отчасти съборени и към местното население започват да се присъединяват нови групи и семейства, което довежда до нарастването на населението на 100 000 души през 20в.

Майнц Замък

През Втората Световна война градът е сринат почти до основи, загиват около 1200 човека. След 1959 г. Майнц става главен град на Райнланд-Пфалц.

Днес градът е важен търговски център, прочут не само с вековната си история, но и с карнавалите и своето вино, с многото архитектурни забележителности и с известния Майнцки университет.

Забележителности в Майнц:

- Целия стар град на Майнц, съхраняващ в себе си непокътнати барокови сгради, живописни градини и винарски кръчми;

- Катедралата Dom St. Martin, чийто първи камък е поставен още през 975 г., е символ на града от незапомнени времена;

- Църквата Christuskirche, която е построена през 1903г и чиято идея е със своята мощна конструкция да е архитектурна противоположност на катедралата;

- Църквата St Stephan, която е посещавана от 200 000 души всяка година, идващи да се порадват на невероятните й прозорци, изографисани от Шагал;

- Църквата Augustinerkirche, която е едно от градските бижута на Майнц в стил рококо;

- Църквата St. Christoph, която е построена през 1292г, достроявана през 1325 г. и опожарена през 1945 г.;

- Църквата St. Antonius, построена през 1331 г., е истински шедьовър от времето на готиката.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати