Мерида, Испания

30.01.2013
Мерида, испания

Мерида (Merida) е град в Централна Испания (Spain) с население от над 58 000 души. Град Мерида изпълнява функцията на столица на Екстремадура (Extremadura), която е автономна област. Градът е разположен на река Гуадиана (Guadiana). На мястото, където днес се намира град Мерида, се е разполагал големият римски (roman) град Емерита Аугуста (Emerita Augusta). Този град е бил столица на римската провинция Луизитания (Lusitania).

Съвременното име на града е трансформираното през вековете име Емерита. Древният град е бил основан от римския император Октавиан Август (Octavian Augustus) през 25 година преди новата ера. По това време през река Гуадиана е бил изграден мост, дълъг осемстотин метра, който е оцелял до днес. Това е най-дългият мост от римско време.

Целта на изграждането на град Емерита Аугуста е била най-вече охраняване на важния от стратегическа гледна точка мост. За да бъде мостът защитен, в града бил формиран гарнизон от римски войници.

През шести век град Мерида се превръща в център на епископството и става религиозна столица на Иберийския полуостров. Това е периодът на най-големия разцвет на града.

Романски мост в Мерида

През 713 година Мерида е завладяна от арабски завоеватели. Те са под предводителството на Муса бин Насаир (Musa bin Nusair). Сто години по-късно завоевателите успяват да издигнат нова крепост върху руините на древната римска крепост, където се е намирал гарнизонът на императора. Те я нарекли крепост Алказаба.

През 1230 година крал Алфонсо Девети (Alfonso IX ) успява да извоюва обратно Мерида, която предал след това на ордена на Свети Маркос (San Marcos). Съдбата на град Мерида за дълго време остава свързана с рицарите от Сантяго (Santiago).

През петнадесети век градът успява да си възвърне разцвета, което става след съюза на Арагон (Aragon) и Кастилия (Castile). Градът е пострадал много през деветнадесети век, когато културно-историческите ценности са били разрушени от нахлуването на войските на Наполеон, а много са били унищожени във връзка с разцвета на промишлеността.

Римски руини в Мерида

Въпреки сериозните загуби градът е успял да запази доста антични паметници – на практика много повече от който и да е град на Иберийския полуостров. Ценните исторически находки могат да бъдат разгледани в археологическия музей. Туристите могат да преминат през древния римски мост, който днес е достъпен само за пешеходци.

Интересна забележителност в Мерида е храмът на Диана (Dianа), край който се намират руините на древна триумфална арка, която е била издигната по времето на Траян. Арабската крепост Алказаба, която е била издигната върху останките от римската, също може да бъде видяна от туристите. В нея са запазени части от красиви римски мозайки.

Интересни за туристите са също така руините на хиподрум, както и древна система за водоснабдяване. Древният римски амфитеатър се използва активно и днес и в него редовно се поставят театрални пиеси. Туристите могат да видят и руини от древен римски цирк, построен през първи век преди новата ера.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати