Ломе

28.02.2013
Ломе, Togo

Ломе е столицата и най-големият град на Того. Разположен е в Гвинейския залив, в най-южната част на държавата.

Град Ломе е административен и индустриален център на Того и негов главен пристанищен град. Населен е от около 900 000 души.

Държавата Того може да се похвали с един млад и бързо увеличаващ се народ. Това личи особено много за разрастващата се столица Ломе, чието население през 1963 г. наброява 90 000 души, докато през 2003 г. се увеличава повече от десет пъти и е вече почти един милион. Голяма част от хората, които не могат да намерят препитание в селските региони, се надяват да открият тук по-добри условия на живот.

Градът е основан през 18 в. Преди колонизацията цялата територия на Того е била разделена на множество родови владения. След откриването на южното крайбрежие и в частност на земите на днешен Ломе, колонизаторите използват народа главно за набавяне на роби.

Ломе, pazar

След забраната на търговията с роби, Немският Райх завзема крайбрежната зона, а по-късно и вътрешността на страната. По-късно Того е разделен на Южен и Северен, което довежда до големи политически и икономически проблеми.

През 70-те години на миналия век е направен опит да се даде тласък на индустриализацията, като в Ломе е построена рафинерия за петрол, стоманодобивен завод, циментов завод и голяма текстилна фабрика. Скоро става ясно обаче, че проектите (с изключение на рафинерията)са твърде големи, или са направени без оглед на възможностите за пласмент.

Днес местното население се препитава основно с износа на кафе, какао, фосфати, памук, палмови ядки и палмово масло, които са главно за Гана, Мали, Буркина Фасо и Нигерия. Пристанището е открито като свободна зона за търговия през 1968 г. Градът започва да се развива благодарение на своята петролна рафинерия.

Крайбрежната зона на Ломе е заета от равни пясъчни брегове и плитки, отчасти изсушени, отчасти все още подхранвани от вливащите се реки, лагуни. Типичната растителност по крайбрежието е представена от мангровите дървета и кокосовите палми.

Ломе

Климатът в Ломе се характеризира с целогодишно високи температури на въздуха и смяната на дъждовни и сухи периоди. Дневните стойности на температурите варират между 28 и 33 градуса по Целзий. Основното количество валежи пада от средата на април до юни и от септември до октомври. Заради жегите най-подходящи за посетителите на Ломе са месеците от ноември до април.

В околностите на Ломе и по протежение на цялата крайбрежна ивица местното население се занимава с отглеждане на зеленчуци. Поради голямата соленост на водата в Гвинейския залив, зеленчуковите градини са защитени чрез засаждането на жив плет. Риболовът също играе важна роля за изхранването на жителите.

Основен проблем, който стои днес пред град Ломе е проблемът със събирането на отпадъците, както и борбата срещу нездравословния начин на живот на местното население.

Главното летище на страната се намира в близост до града. Възможностите за настаняване в Ломе варират от хотели от луксозна класа до обикновени плажни хотели и къмпинги. Най-известният хотел е Corinthia, който е и най-високата сграда в Ломе и в цялата страна. Той е на 36 етажа и е висок 102 м.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати