Кувейт

28.02.2013
Кувейт

Кувейт (Kuwait), който е известен и като Ел Кувейт (El Kuwait) е най-големият град и столица на държавата Кувейт. Градът се намира на ниския южен бряг на залива Кувейт, който е единствения дълбоководен залив на западното крайбрежие на Арабския залив. Населението на столицата е 56 234 души, а ако се включат и предградията цифрата надхвърля над 1 000 000 души.

През 18 в. липсата на вода довежда на територията на Кувейт членове на арабските родове Аназа от пустинното плато Неджд (Саудитска Арабия). На това място вече португалците са издигнали крепост (на арабски kut-кут). Развиващото се селище Кут се превръща в шейхство през 1756 г., когато за емир е избран един шейх от рода Ас Сабах.

В управляващата и до наши дни династия титлата емир се предава по наследство. През 19 в. емирът е бил назначаван за губернатор на провинцията на Османската империя. През 1899 г. Кувейт преминава под протектората на Великобритания, но през 1961 г. договора за протекторат се отменя и независим Кувейт се превръща в монархия с еднокамерен парламент.

Кувейт, остров

През 1990 г. Ирак предявява претенции към Кувейт като част от Басра, някогашна провинция на Османската империя, и го окупира. През 1990 г. иракски войски нападат Кувейт и го обявяват за деветнадесета провинция на Ирак. Емирът е принуден да напусне страната и да управлява от изгнание. Част от кувейтците биват откарани в Ирак заедно с чужденците като живи щитове.

Паралелно с търговското ембарго на ООН САЩ започва операция "Пуститен Щит", която впоследствие се разраства до гигантската офанзива, станала известна като "Пустинна буря". Целта на многонационалните въоръжени сили е да освободят Кувейт, но войната оставя най-тежки последици за нефтодобива и инфраструктурата на държавата.

Сгради в Кувейт

След 1994 г. туризмът се поощрява от държавата предвид бъдещото му развитие като пазар. Създадени са няколко възстановителни бази - Шааб, Сабахия, Джлееб Ал-Шиокх.

Поради огромните щети столицата е придобила нов облик: къщите, улиците и летището са построени още по-перфектно отпреди. В знак на демократизация първата реставрирана постройка е сградата на Народното събрание, дело на Йорн Утзон- архитекта създател на операта в Сидни, Австралия.

След 1979 г. така наречените Kuwait Towers (Кулите на Кувейт), които всъщност представляват две водни и една телевизионна кула (със своите 372 м. е една от най-високите телекомуникационни кули в света), се превръщат в символ на Кувейт и неговата столица.

От двете кули с един въртящ се ресторант и панорамна платформа се откриват прекрасни гледки към града. Сред небостъргачите и луксозните хотели погледа грабват поставените под закрила като паметници на културата домове на някогашните търговски семейства, а така също и старото рибарско пристанище. Те изглеждат като едно завещание от древни времена.

Кувейт през нощта

Сред архитектурните забележителности в столицата е построената от корали и гипс къща Саду-музей на бедуините, както и останките от старите градски порти.

Дворецът Сиеф, в който се намират кабинетите на емира и министър-председателя, се издига на мястото, където е била провъзгласена независимата държава Кувейт.

Град Кувейт разполага с множество музеи, най-известни сред които са Националния музей, Музея за наука и история, "Тапек Раджаб" и др.

За възрастни и деца е построен Градът на забавленията "Ал-Мадина Ал-Тарифа", който привлича все повече посетители. Той е разположен на северната страна на Кувейтския плаж и се смята за един от най-добрите развлекателни паркове в света.

Най-подходящото време за посещение на Кувейт са месеците от ноември до април. Основният туристически сезон е от декември до януари и от март до април. Столицата предлага голям избор от хотели с международен стандарт.

3.4
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати