Сараево

14.01.2014
Сараево

В сърцето на Босна и Херцеговина е разположена столицата Сараево. Тя се издига сред пепелта, останала от незабравени истории за война и насилие, а върху разрушенията днес тя се възражда разцъфтяваща, за да приеме и разведе из своите потайности посетителите й, като ги обсипе с многовековната традиция на гостоприемство на жителите си. Тази оживена столица може да остави дълбок отпечатък от впечатления в душата на пътника, така както го прави в ежедневието на хората, които я населяват.

Към 15-ти век в пресечна точка на древни и римските пътища се създава град Сараево. Неговото значение с течение на десетилетията нараства. На територията му се построяват много занатячийски и търговски сгради, което превръща града в богат и добре развит център на околията. През 16-ти век Сараево става един от най-богатите градове в Румелия. Смята се, че основателят му е Ицхак бей Ицхакович. Той дава нареждане за построяването на първата джамия, на моста и няколко други обществени, османски сгради.

В настоящето си население от около 400 000 души в Сараево може да се видят винаги препълнени и оживени кафенета, както и да се открият неповторими местни заведения за хранене и занаятчийски магазинчета. Една от отличителните черти на това мултикултурно място, която е предизвикала да го наричат "Йерусалим на Европа", е религиозното разнообразие на жителите му. Всъщност на малко отстояние една от друга- колкото кратка пешеходна разходка- се намират сградите на няколко религиозни храма: православна и католическа църква, джамия и синагога. Градът притежава характеристиките на Изтока (обогатен със следите на стила, господствал във Византийската и Османската империи) и на Запада (с облика на Римска и Австро-Унгарската империи).

Високо извисяващи се дървета и китно построени къщи покриват пейзажа на хълмовете, които се свързват с Динарските Алпи, и обграждат града в сгушената му долина, докато река Милячка минава през центъра и придава замечтателно уединена и магическа атмосфера на местността около столицата. Само на няколко километра от Сараево се намира най-голямата и най-популярна планина -Белашница (висока две хиляди шестдесет и седем метра) и Яхорина (хиляда деветстотин и тринайсет метра), които са изключително посещавани от хора по време на зимния сезон. Те са притегателно място за скиори и туристи, идващи от всички краища на страната и чужбина.

Самият град Сараево включва четири отделни части: Стария град, Новия град, центъра и Ново Сараево. Всяка от тях предоставя на пътешественика безкрайни възможности за отдих, интересни забележителности и преди всичко, уникалния житейски опит за досег до този град и местните му жители. В Стария град, пропит от духа на вековна история и култура, се намира Баш чаршията. Издигането й води началото си още от 15-ти век, а името й означава „главна търговска улица”. През 19-ти век избухва пожар, който оставя своите следи върху облика й и сега тя е два пъти по-малка от тогавашната.

Една от привлекателните черти на столицата за по-мързеливите пътешественици е, че Сараево има сравнително малка площ от 142 km², което прави ориентирането в него много лесно, и скоро всеки започва да се чувства като у дома си малко след като пристигне.

Една разходка по булеварда, наречен „Вилсоново Сеталисте”, ще ви замае с очарованието на навяващите поетично настроение липи и гледката на река Милячка по здрач. Най-добрият начин да се стигне до там е да се вземе такси до мост „Връбаня” и да се върви пеша по протежение на северната страна на реката целия път до "Гърбавица".

Град Сараево

Този мост е станал емблематичен с историята на двама влюбени, които загинали по време на войната през 1992-ра в Босна и Херцеговина. Влюбените, по-късно наречени „Сараевските Ромео и Жулиета”, остават в обсадения град, в който не се гледа с добро око на връзки като тяхната. Тя се казва Адмира и е босненка, а той- Бошко и е сърбин. Двамата решават да напуснат града, смятайки, че са успели да подкупят чрез посредник сръбските власти.

На 18-ти май 1993 г. Адмира и Бошко, преминавайки по моста „Връбаня” срещат огъня на пазещи позициите си снайперисти. Момчето е веднага повалено от куршумите и убито на място, а момичето, което също е ранено смъртоносно, със сетни сили се приближава до тялото на Бошко и го прегръща, след което издъхва.

През последните години в Сараево се забелязва усилена реконструкция и ремонт на сгради и инфраструктура, за да се заличат видимите и материални белези на войната. Но емоционалните следи и спомени се пазят у мнозина и не са надживени все още.

Ако разходката по моста "Връбаня" ви е натъжил, си вземете такси или трамвай, за да стигнете до махала „Илиджа” и се спуснете надолу по алеята, обсипана с чинари, която води до горещите лековити извори, така популярни тук. Наоколо може да срещнете впрегнати коне в карета, пъплеща по пътя, пълна с туристи, както и малки, очарователни магазинчета на всяка пряка. След като се върнете на брега, може да отпиете чаша кафе на терасата на популярното кафене "Престиж".

Ако се чувствате заредени с повече откривателски апломб и се смятате достатъчно енергични, тогава се разходете по протежение на Милячка до моста „Козя”- конструкция от времето на Османската епоха, по който са преминавали търговски кервани, а местните поклонници са се отправяли на дълъг път към Мека. Самият мост е внушителна постройка и по-романтично предубеден посетител може така добре да си представи хората, товарните животни и разнасяната стока, които преминавали по него през вековете, че е възможно да долови и шум на потропващи копита.

Една бърза разходка покрай реката прави приятно прекарването на сутринта или следобеда, ако искате да снимате красивите пейзажи и небето в различни части на деня. На почти всяка крачка може да съживите силите си за откривателства и туристическо скитане, отсядайки да пиете кафе или разхлаждащо питие в близко кафене.

Можете да наемете кола или да вземете такси и да отидете до планината Белашница. Маршрутът ще ви отведе до планината Игман, където все още военновременните мини са скрити в гората и встрани от пътя. В Белашница може да обядвате в заведението "Сребърна лисица" и да се насладите на фантастичните гледки, които се откриват към планината и ски пистите.

Там са се провеждали някои от състезанията през 1984-та по време на Четиринадесетите зимни олимпийски игри. Сараево е свързвано с още едно събитие, отекнало в международното пространство като важна известие. Тук е убит ерцхерцог Франц Фердинанд, което става повод за избухването на Първата световна война.

Посещението в Сараево няма да бъде същото, без да се отделят 45 минути път с кола до красивите планински гори и селата на Романия, които се намират извън град Соколац- североизточно разположен от Сараево.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати