Гера

22.01.2014
Гера

Гера е четвъртият по големина град в германската провинция Тюрингия, която се намира в източната част на Германия. Побратим е с българския град Сливен. Живописната река Вайсе Елстер, която е описана от Йо Цибел в произведението „Богове и варвари”, преминава от там. Гера се намира на около 60 км разстояние от Лайпциг и на 80 км. от Ерфурт. Преброяването от 2010 г. посочва, че населението на града е около 99 000 души.

Гера е най-залесеният и зелен град в Тюрингия, а в западния му край се намира „Гората на град Гера” (Geraer Stadtwald). Тя привлича всички, които искат да си отдъхват и да се насладят на досега си с природата и омайващото спокойствие, което тя създава.

Наименованието на местността, в която сега се издига съвременният град, първоначално се е свързвало с долината на река Елстер. Сегашното име най-вероятно е възникнало в смутния период на миграция, когато славянски народи се заселват в района. Това се случва през 8-ми век, а те оставят своя словесен и именителен отпечатък в наименуването на местности и градове. Първото изследвано, документално споменаване на Гера датира от 995 г.

През 999 император Ото III присъединява околността на Гера към по-голям административен дял- Кведлинбургско абатство, а от църквата назначават протекторат на тази област през 1209 г. Гера продължава да се разраства и придобива правото да бъде считана за град по-късно през 13-ти век. В началото на 1450 г., Гера е почти напълно разрушена по време на Саксонската братоубийствена война. В процеса на наследяване през идните векове Гера става част от Ройс княжествата.

През 1806 г. Наполеон сформира своя имперски военен щаб в Гера по време на Войната на Четвъртата коалиция. От тук на 12-ти октомври 1806 френският император изпраща арогантно и заплашително писмо до краля на Прусия- Фридрих Вилхелм III, което довежда непосредствено до война и поражение на Прусия в битката при Йена няколко дни по-късно.

От 1848-1918 Гера служи като столица на княжество Ройс. С подема на индустриалната революция в средата на 19-ти век градът се радва на бърз разцвет чрез производството на текстилните предприятия. Множеството къщи, построени в онази епоха, все още свидетелстват за своеобразното богатство на жителите на Гера. Имението на Шуленбург, решено с дизайнерските прийоми на белгийския художник Анри ван де Велде, е един прекрасен пример за разкош и стил, белязал времето на построяването му. Градът се превръща и в железопътен център. През 1920 г. той става част от новосъздадената провинция Тюрингия. Въздушните бомбардировки през Втората световна война унищожават някои части на града през 1945 година.

Гера, Германия

Гера се превръща в част от новосъздадената едноименна област през 1952 г. в рамките на Германска демократична република (Източна Германия). След обединението на Германия през 1990 г., градът влиза в пределите на възстановената провинция Тюрингия. Гера става домакин на провеждащото се през година федерално градинарско шоу (Bundesgartenschau) през 2007 година.

Имението на Шуленбург в Гера

Историята на имението на Шуленбург отразява тази на самата Германия. Замислено, проектирано и построено като дом на едноименното семейство, за да бъде сега туристическа дестинация, първо е трябвало да оцелее през смутните промени след две световни войни. Бидейки разположено на територията на Гера и на бившата Източна Германия, имението е помещавало сградата на училище за сестрински грижи.

След обединението на двете Германии е било изоставено на бавен и необратим упадък. През 1996 г. Фолкер Килщайн, лекар, чиито семейни корени го връщат в региона, се влюбва от пръв поглед в имението и започва да го възстановява. Сега то е исторически и туристически обект в Германия.

Навсякъде в Европа г-н и г-жа Килщайн търсят оригинални чертежи, скици, исторически снимки, както и образци от плат и дърво, за да възстановят интериора на имението в неговия оригинален вид. Те са внимателно запазили всички материали, които са оцелели през жестоката "модернизация" на сградата по време на социализма. С тях си служат като незаменима подсказка, за да се пресъздаде отново уникалното обзавеждане. В имението има спиращо дъха стълбище, водещо от просторно входно антре към галерията на първия етаж, осветена от естествената светлина, преминаваща през стъкления покрив на специално разработена кула.

Имението Шуленбург също е дом на голямата колекция арт артикули от Анри ван де Велде. Тук се помещава може би единственото изложение, което илюстрира толкова задълбочено източниците на вдъхновение за прочутия белгийски дизайнер и последовател на стила „ар нуво”, както и какво е оказало влияние върху творческата му работа.

Изложбата се допълва от произведения на изкуството на хората, които са най-близки до идеите, които е споделял той и до неговия артистичен дух. На нея може да се види и творчеството на Ричард Енгелман.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати