Иркутск

05.03.2013
Иркутск

Иркутск (Irkutsk) е град в Русия с население от над 600 000 души. Той се намира в Сибир (Siberia) и е разположен в източната му част. Градът е изграден на бреговете на река Ангара (Angara). Името на града идва от името на река Иркут (Irkut), която се влива в Ангара точно край града. Иркутск се намира в област, която е рискова от гледна точка на сеизмична активност.

Всяка година в града се регистрират над триста земетресения. Те са с мощност 4 бала. По-мощни земетресения – с мощност 6 бала се случват на десет-петнадесет години. В средата на деветнадесети век в града е регистрирано земетресение с мощност осем бала. Тогава от намиращите се в града църкви са паднали кръстове, а камбаните са звъняли сами. През двадесети век е имало десетина земетресения с мощност до седем бала.

На мястото, където днес се намира град Иркутск, е имало селище на хора още преди петдесет хиляди години. Археолози са намирали останки на жилища от бронзовия и от железния век.

Музея в Иркутск

Град Иркутск е основан през 1661 година и е бил разрушен през 1879 година след мощен пожар. След това е бил възстановен, но е било забранено да се строят дървени сгради в центъра. До 1917 година град Иркутск е бил известен като търговски град, а също така и като място, където са били изпращани за наказание политически престъпници. До 1917 година градът е бил известен с името Източният Париж. Жителите на града го наричат столица на източен Сибир.

В началото на двадесети век населението на града значително е нараснало. В центъра са живеели богаташи и чиновници, а периферията е служела като място за домове на работници. На фона на богатия живот на жителите на централните улици в периферията е било пълно с просяци и смъртността там е била много висока.

Катедралата в Иркутск

Над 10 000 жители на града участват в Първата световна война. През тридесетте години на двадесети век са построени завод за самолети и металургически завод, както и много фабрики. През Втората световна 20 000 души от града са мобилизирани.

През петдесетте години на двадесети век градът е пълен с дървени с гради на един етаж, но през седемдесетте години се развива мащабно строителство както на къщи, така и на промишлени сгради.

През осемдесетте години на двадесети век градът става известен с престъпленията на сериен убиец, който за кратко време отнема живота на 13 души.

Театъра в Иркутск

През деветдесетте години на двадесети век градът е сред мощните индустриални центрове на Русия. Днес в Иркутск има над сто културни учреждения. Гостите на града могат да посетят различни музеи, концертна зала и зала, където се свири на орган. В града има повече от 30 библиотеки, като най-старата съхранява над 90 000 тома.

В града има и нерпинариум – това е място, където посетителите могат да видят нерпи – вид сибирски тюлен. В града има също така зоогалерия и цирк, както и детско железопътна система. В града може да се посети областния музей на Иркутск, както и държавния художествен музей на Иркутск. Посетителите могат да видят интересни експонати в музея, посветен на историята на града.

В Иркутск могат да се видят много красиви дървени сгради, украсени с фина резба, характерна за този район. В Иркутск има над седемстотин паметници на културата, създадени от дърво. Повечето сгради, които са паметници на културата, са украсени с красива дърворезба. Един от най-известните такива паметници е така наречената Дантелена къща.

5
Общо 5 гласували
5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати