Екатеринбург

18.02.2013
Екатеринбург

Екатеринбург (Yekaterinburg) е руски (Russian) град с население от над 1 370 000 души. Градът е известен като промишлен и транспортен център и е най-големият културен център на целия Уралски (Ural) район.

Град Екатеринбург е бил основан през 1723 година. Негови основатели са Георг Вилхелм де Генин (Georg Wilhelm de Gennin) и Василий Татишчев (Vasily Tatishchev). Всъщност тогава това все още не бил град, а завод, който приличал на крепост. В завода се произвеждали бойни чукове. Крепостта била кръстена Екатеринбург, както се нарекъл след това и градът, който възникнал около нея.

Дом Севастянов в Екатеринбург

Градът е бил наречен на името на Екатерина (Catherine), съпругата на император Петър (Peter). Град Екатеринбург е бил преименуван на Свердловск (Sverdlovsk) през 1924 година. През 1991 година градът си връща старото име.

По времето на руската императрица Екатерина Втора градът се е превърнал във вход към Сибир (Siberia) и към Азия. През 1807 година градът се сдобива със статуса на планински град. Принос за икономиката на града оказва голямото находище от злато, открито през осемнадесети век.

Университета в Екатеринбург

В края на деветнадесети век градът се превръща в център на революционно движение срещу царската власт. В града е избито цялото императорско семейство. През юли 1918 година затворените в частна къща членове на императорското семейство са разстреляни.

Убити са руският император Николай Втори (Nicholas II), съпругата му и петте му деца, както и част от слугите му, които пожелали да останат до последно със семейството. Били убити дори и всички кучета на императрицата. Така градът, който е бил издигнат за прослава на семейството на първия руски император, става място на убийството на последния руски император и семейството му.

Църквата Светая кров в Екатеринбург

Тленните останки петима от седемте членове на императорското семейство са били открити през 1991 година в близост до Екатеринбург. Те били погребани през 1998 година, след като дълго време било отделено за тяхната идентификация. През 2007 година били открити останките на най-малкото дете на императора – Алексей (Aleksey) и на сестра му Мария (Marya). На мястото, където се е намирал домът, в който са убити членовете на императорското семейство, днес се издига храм, посветен на Вси Светии.

През тридесетте години на двадесети век градът се превръща в мощен машиностроителен и металургичен център. С желязо за покриване на покриви, произведено в град Екатеринбург, е бил покрит покривът на британския парламент. Американската (American) Статуя на свободата е изградена с метално скеле от метал, който е направен в руския град.

През осемдесетте години на двадесети век в града започва строеж на метро. През 1979 година много хора в града се разболяват от антракс и заболяването прераства бързо в епидемия. В началото на двадесет и първи век в Екатеринбург се разраства търговията и туризмът.

Екатеринбург е записан в книгата на рекордите Гинес (Guiness) като градът с най-голяма консумация на майонеза на глава от населението.

В града се намира разкошното имение на Расторгуев (Rastorguev), което през тридесетте години на двадесети век е било превърнато в дворец на пионерите.

Имението на Зотов (Zotov) е красива сграда, която изпълнява функцията на резиденцията на губернатора на Свердловска област. В града се намира литературният квартал, в който са събрани много литературни къщи-музеи. В града има и цирк за 3000 посетителя.

4.5
Общо гласували: 6
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати