Владивосток

20.03.2013
Владивосток

Владивосток (Vladivostok) е град в Русия (Russia)с население от над 622 000 души. Градът е административен център на Приморски край и е разположен край Японско море.

Климатът във Владивосток се отличава със суха зима и дълга хладна пролет. Лятото е топло и с доста валежи, а есента е много кратка.

В древността територията, на която днес се намира град Владивосток, е била част от държавата Бохай (Bohay). През тринадесети век селището, което се е издигало на мястото на днешния Владивосток, е било разрушено от монголци и територията се превърнала в пустиня.

Владивосток Църква

През деветнадесети век е бил подписан договор между Русия и Китай (China), който определя територията за руско-китайска. През 1860 година на тази съвместна територия възниква Владивосток. През есента на 1860 година територията, на която е разположен, става изцяло част от Руската империя.

Владивосток възниква като военен пункт, който две години по-късно вече има функцията на пристанище. Постепенно започват да се изграждат търговски пунктове, създадена е резиденция на военния губернатор, както и главна база на флотата на Сибир (Siberia). През 1880 година Владивосток получава статут на град. Той се намира край залива на Петър Велики, наречен на името на руския цар Петър Първи.

В края на деветнадесети век се изгражда железница и цех за ремонт на кораби. През петдесетте години на двадесети век Владивосток се превръща в база на съветската флота. През 1958 година градът е забранен за посещение от страна на чуждестранни гости. През 1992 година забраната за посещение от чужденци пада.

Владивосток Пристанище

Градът е известен като мощен промишлен и търговски център. В него има много исторически забележителности и музеи. Най-известен е Приморският музей. В него могат да се видят интересни експонати, свързани с историята на областта, в която се намира градът. Посетителите на Владивосток не пропускат да отидат в Океанариума, където има много различни интересни видове обитатели на морета, езера и реки на Далечния Изток. В града работят два музея-подводници, които са разположени в истински подводни лодки.

Във Владивосток се намира музея на флотата, музей на археологията, ботанически и зоологически музеи. Владивосток се гордее с музея на редките книги. В града има цирк и паркове с атракциони, както и красиви паркове, които са привлекателни места за разходка и пикник. Сред любимите на малките деца паркове е паркът Карусел (Carousell) и паркът Фантазия (Fantasia). В града има детска галерия, където се излагат творби, създадени само и единствено от деца.

Много атрактивна е сградата на универсалния магазин във Владивосток, която прилича на истински бароков замък. Тя е украсена с барокови елементи, изображения на ангели, и красиви кули.

В града действа и фуникулер, изграден през 1962 година. През 1891 година е била издигната Николаевската арка, която е отбелязала посещението на града от бъдещия руски император Николай Втори.

4.3
Общо 6 гласували
5 4
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати