Ню Ланарк

27.03.2013
Ню Ланарк

Ню Ланарк /New Lanark/ е разположен в клисурата на река Клайд в Шотландия. Селището става известно със своето напредничаво за времето си социално управление. Принципите, които са въведени в работата на съществуващите в него корпоративни магазини, са възприети от цяла Великобритания. Днес Ню Ланарк влиза в списъка за Световно наследство в Обединеното кралство на Великобритания.

Селището Ню Ланарк започва своето съществуване през 1785 г., когато бизнесменът от Глазгоу Дейвид Дейл и английският производител на памук Ричард Акрайт решават да обединят своите сили и капитали и създават цех за преработка на памук. Като седалище на новообразуваната фирма територията на Ню Ланарк се разраства и се образува днешното селище.

Само 10 години след създаването на компанията цехът в Ню Ланарк се превръща в най-едрото индустриално предприятие в Шотландия и придобива популярност извън рамките на страната.

Ню Ланарк Сграда

През 1799 г. Робърт Оуен, станал известен в историята като един от създателите на утопичния социализъм и кооперативното движение, се влюбва в дъщерята на Дейвид Дейл и няколко месеца по-късно след женитбата им, той се премества в Ню Ланарк. През 1810г. той става управител на предприятието и получава дял от него. Убеждава партньорите си да се преместят в новосъздаденото селище.

По времето, когато Робърт Оуен се появява във фабриката, работниците наброявали около 2000 души, 500 от които деца. Те били довеждани тук от сиропиталища, много от тях на възраст между 5 г. и 6 г. Голяма част от останалите работници били от най-долните прослойки на обществото и като цяло здравословното състояние на персонала било плачевно.

Макар и отношението към децата да било добро, те, както и всички останали работници във фабриката, били експлоатирани. Работният ден продължавал по 16 часа. Били принудени да пазаруват по така наречената система „truck system“, която била много популярна в Шотландия. Предлагана им е стока в магазини, собственост на работодателите, в които те си набавяли необходимите неща чрез купони на много по-високи цени от доставните.

Град Ню Ланарк

През 1800 г. Робърт Оуен успява да закупи цялото село и въвежда съвсем новаторски принципи на работа, нечувани до този момент. Запазва магазините, но надценката на стоките е минимална и вдига работната възраст на децата от 6 на 12 години. Създава модерни постройки, в които да бъдат настанени работещите, открива училище за децата им. Създава и ясли за невръстните деца на работещите майки, която се явява първата такава в света. Работният ден е намален от 16 на 10 часа.

Робърт Оуен успява да създаде образец за индустриалната общност в началото на 20 в. Макар в Европа такива идеи вече да съществували се смята, че принципите на филантропа и утопист идеалист са уникални за това време.

Днес Ню Ланарк е посещавана туристическа дестинация и посреща хиляди гости всяка години, дошли да видят запазените фабрики за обработка на памук, модерните работнически къщи, училището и детската градина, както и внушителната сграда на образователния институт.

Името на Робърт Оуен и на Ню Ланарк остават вечно свързани в историята за реформирането на индустриалното производство и за хуманното отношение към работниците.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати