Ансбах

12.06.2013
Град Ансбах

Град Ансбах се намира в провинция Байерн, Южна Германия. Разположен е на около 40 км. от Нюрнберг и е известен със своите забележителни постройки в стил рококо, с древното си минало и с това, че в продължение на векове е бил резиденция на графовете от Бранденбург-Ансбах.

Град Ансбах може да се похвали с над 1250 годишна история, като до 18 в. е бил известен като Онолцбах (Onolzbach). Старият му център е истински архитектурен шедьовър, предлагащ невероятно много забележителности, свързани най-вече с ролята на града като резиденция на графовете от Бранденбург-Ансбах.

Населяван днес от около 40 000 души, градът предлага много образователни възможности, разнообразни сфери за предприемачите и голям брой занимания, за тези, дошли просто на разходка в Ансбах.

Красивият град е разположен в живописна околност от хълмове и долини, покрити в гъсти гори и тучни зелени морави. Градът е стар и благодарение на богатата си история може да предложи най-различни архитектурни забележителности - от обществените сгради и църкви до множеството паметници, излезли от ръцете на опитните майстори.

Ансбах е отворил широко врати и за модерните и съвременни съоръжения. Разполага с една от най-добре изградените пътни инфраструктури и е възел на няколко ж.п. линии.

Забележителностите в Ансбах са на всяка крачка. Улиците и площадите излъчват хармония, а красивите фасади на сградите, църквите, кулите и портите, забележителните дворци и огромният палат с невероятно красив двор, ще впечатлят всеки посетител на града.

Човек може да долови древната история на всяка отделна постройка и да се почувства душевно обогатен. Тук винаги има по нещо ново, което трябва да бъде открито и по нещо красиво, на което да се възхитиш.

Градът предлага много съоръжения и за любителите на спорта. Благодарение на минаващите наблизо реки и малки поточета, Ансбах е рай за рибарите, а за любителите на голфа има изградено голф игрище.

Резиденцията в Ансбах
Снимка: fachschaft-kunstgeschichte.blogspot.com

Почитателите на водните спортове могат да се упражняват в многобройните басейни, част от които са с минерална вода. В близост е разположена и конната база, в която също можете да се отбиете и да пояздите сред красивата природа на Ансбах.

Градът е разположен на историческата улица Бургенщрасе (Burgenstraße) и граничи с природния парк Франкенхьохе (Frankenhöhe). Заради богатството си на исторически забележителности градът заема челно място като туристическа дестинация в района. Впечатляващите сгради на императорските канцеларии, на църквите Свети Йоханес и Свети Гумбертос, както и резиденцията със своите прелестни 27 зали, свидетелстват за древната история на Ансбах.

Най-голямата забележителност в града безспорно е резиденцията. Тя е построена на мястото на средновековно съоръжение и датира от около 1400 г. Тогава е направена готическата зала, в която днес се намира най-голямата колекция от фаянс и порцелан от някогашната фабрика в града.

Строителни дейности и реставрации се извършват на няколко пъти през годините, като най-голямата промяна е направена през 1705 г. и 1730 г. Архитект на резиденцията е Леополд Рети.

След като последният граф на Бранденбург-Ансбах дава резиденцията в знак на благодарност на краля на Прусия, стилът в многобройните й зали не е осъвременяван и не е слагана нова мебелировка. Днес всичко е запазено във вида, в който е било през 18 в.

Ансбах е подходящ за посещение през цялата година, но със сигурност най-приятно за разходки е времето през лятото. Имайте предвид, че е добре да си отделите поне една седмица, ако искате да разгледате всички забележителности в града и да ви остане и време да разгледате красивия регион, в който е разположен града.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати