Бордо

25.03.2013
Бордо

Град Бордо (Bordeaux) е център на регион Аквитания, Югозападна Франция. Това е древен пристанищен град, разположил се на двата бряга на река Гарона, който е известен по цял свят с едноименното червено вино, от което произхожда и името му. Освен, че е може би най-известният лозарски регион в света, той разполага и с много богата история, за която свидетелстват архитектурните постройки и културните паметници, които са включени от ЮНЕСКО в списъка на Световното наследство.

Бордо се откроява от останалите френски градове с множеството архитектурни шедьоври, с които разполага. Известен е като Малкият Париж, защото след френската столица се подрежда на второ място по брой защитени сгради. А по красота неговият исторически център по нищо не отстъпва на този в Париж. Бордо и френската столица отдавна са съперници, което често е повод за измисляне на нови прякори и вицове, свързани с двата най-известни града на Франция.

Бордо Сен Мишел

Въпреки че е един културните паметници на Франция, Бордо в никакъв случай не може да се нарече остарял. Напротив, днес той е модерен индустриален град, населяван от около 250 000 жители. Той е в процес на непрекъснато разрастване, тъй като е изключително добро място за живеене. Като световна столица на виното, той донася приходи за около 14. 5 млрд. евро всяка година.

Тук се провежда ежегодно най-големият панаир на виното в света-Винекспо. Традициите на винарския отрасъл са започнали още през 8 в., но истинския подем започва през 17 в., след като холандски инженери пресушават блатата в Медок. Първият известен винопроизводител в региона обаче е римският поет Аусоний, който е живял през 4 в. в района на днешния град. Chateau Ausone от Сент Емилион е кръстено на него. Изчислено е, че на всеки четири от пет бутилки в Бордо са с червено вино. Сред туристическите атракции е и обиколка на стоте винарни, произвеждащи Бордоле Шато, на която освен да разгледате и проучите метода на произвеждане на вино, можете да дегустирате и различните сортове.

Бордо Мост

Най-голям разцвет Бордо постига през 11 и 12 в., когато цари мир и спокойствие. Това е периодът, в който производството и търговията бележат изключителен напредък, а Бордо се превръща в главно пристанище в региона, измествайки по значимост разположеното на север Ла Рошел. Тогава започва и масовото производство на вино, което колкото и да е парадоксално, се превръща в ежедневен утолител на жаждата на местното население, тъй като питейната вода е с много лошо качество.

Тъй като Бордо е бил в продължение на три века под протекционистичната политика на Англия, английското влияние има дълбоки корени в града. То се оказва изключително благодатно и за винарския отрасъл, който извлича множество ползи.

Природата на Бордо е белязана най-вече от лозовите масиви, разположени по красивите брегове на Жиронда. Качеството на прекрасното вино, което се произвежда от тях, до голяма степен се дължи на мекия климат. През зимата те са предпазени от премръзване, а лятото не е прекалено горещо, за да ги повали.

Бордо Паметници

Историческите забележителности в града са толкова много, че трудно могат да се изброят. Те включват целият исторически център на Бордо, който е наречен"Лунното пристанище" и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Той е категоризиран от световната организация като „изключителен градски и архитектурен ансамбъл, създаден по времето на Просвещението”. В него се намират около 5000 постройки от 18 в., които са останали непокътнати от времето.

Тук са разположени и трите църкви, които се намират на поклонническия път за Сантяго де Компостела – „Сен Мишел”, „Сен Сьорен” и катедралата „Сен Андре”. Открояват се сградата на кметството, която е от 18 в. и Музея на изящните изкуства, в който са изложени творби на най-известните холандски художници. Истински шедьовър на архитектурата е Еспланд де Кенконс с Паметника на жирондинците, моста Пондьо Пиер от 1820 г. и железният жп мост от Гюстав Айфел от 19 в. (и двата моста са над река Гарона), както и площадите Плас дю Парлеман и Плас дьо ла Бурс.

Няма определен сезон, през който да посетите Бордо. Той е интересен за туристите през цялата година. Най-важното е да имате достатъчно време, тъй като световноизвестният лозарски регион не предлага само висококачественото си вино, но и множество архитектурни и исторически паметници, които ще ви оставят с прекрасни спомени за цял живот.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати