Портсмут

10.04.2013
Портсмут

Портсмут (Portsmouth) се намира на южното крайбрежие на Великобритания и е с население от над 207 000 души. Портсмут е единственият град, който заема цял британски остров – това е остров Портси (Portsea). Град Портсмут се намира в графство Хампшир (Hampshire).

Град Портсмут от векове е бил известен като важен пристанищен град, тъй като от него се е излизало директно в морето. На мястото, където днес се намира град Портсмут, е била основана древна римска крепост, която е служела и като част от пристанището. Първото споменаване в исторически документ на военноморско пристанище в района, където днес се намира град Портсмут, е било през 286 година. Първоначалното име на града било Портус Адурни (Portus Adurni), което му било дадено от римляните.

През единадесети век районът, в който била построена крепостта на римляните, вече бил феодално владение. Стените на римската крепост през този период век послужили като основа за изграждането на външните стени на солиден нормански замък. Пристанището, което било построено край замъка, се развивало доста зле.

Град Портсмут

През дванадесети век обаче британският крал Ричард Лъвското сърце разрешил в пристанищните градове да се правят панаири и животът в Портсмут започнал да се развива динамично. Населението му се увеличило и панаирите повлияли добре на развитието на икономиката му.

През дванадесети век норманският замък, построен на остров Портси, станал собственост на британската корона и около него се издигнала висока каменна стена. Този замък изиграл важна роля по време на Стогодишната война, тъй като изпълнявал функцията на междинен пункт по пътя към Франция.

Спинакът в Портсмут

В град Портсмут се намира най-старият сух док на света. Той е бил изграден в края на петнадесети век и се е съхранил добре. В пристанището на град Портсмут могат да се видят прочути кораби. Сред тях са корабът Виктори, корабът Уориър, които се намират в музея, разположен на стария сух док.

През вековете град Портсмут е бил подлаган често на нападения, тъй като се намира на стратегическо място заради близостта си с морето. От векове жителите на града са се прехранвали с риболов и с корабостроене. Флотата на кралицата се е разполагала в Портсмут. В началото на деветнадесети век от Портсмут е тръгнала британска флотилия, която е била водена от адмирал Нелсън. Тази флотилия е разгромила испанците и французите по време на Трафалгарската битка. Корабът Виктори е бил част от флотилията на адмирал Нелсън.

Днес Портсмут изпълнява функцията на военноморска британска база. Символ на града е кулата Спинакър (Spinnaker), от която може да се види целият град и пристанището. Туристите, които посещават Портсмут, не пропускат да посетят катедралата на Портсмут, както и многобройните средновековни кули и укрепления. В града се намира домът, в който е роден световноизвестният писател Чарлз Дикенс (Charles Dikkens).

Климатът в град Портсмут е умерен, с топли зими и прохладно лято. Градът е защитен от студените ветрове от хълма Портсдаун (Portsdown).

4
Общо 10 гласували
5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати