Делфт

05.04.2013
Делфт

Делфт (Delft) е холандски град с население от над 96 000 души. Делфт се намира в провинция Южна Холандия. Още през единадесети век на територията, където днес се намира град Делфт, е възникнало селище.

Името на града произлиза от холандска дума, която в превод означава канал. В града се е запазил голям канал, известен като Старият канал. През тринадесети век градът се е сдобил с бент, а през четиринадесети век е направен канал, който е съединил Делфт със Северно море.

Делфт бързо се превръща в търговски център благодарение на стратегическото си местоположение. В Делфт се продават големи количества килими, платове, бира и различни масла. През 1246 година Делфт получава статут на град.

Делфт Река

Делфт е известен като градът, който е служел като резиденция на Вилхелм Орански, който бил убит тук през 1584 година. Той е погребан в Новата църква на града. Оттогава е традиция всички членове на кралското семейство да бъдат погребвани в Делфт, в Новата църква.

През 1536 година имало голям пожар, който унищожил голяма част от Делфт, където по това време сградите били дървени. Градът успял да се възстанови и през седемнадесети век вече бил богат град заради морската търговия, която процъфтявала в Делфт. Градът станал известен в много страни по света по онова време благодарение на делтския порцелан.

През петдесетте години на седемнадесети век градът отново е със срината икономика заради взрив в барутни складове. Това предизвиква унищожаване на много от сградите в Делфт. В края на века градът вече е бил възстановен. Голяма част от сградите, построени по това време, са се запазили до днес.

Делфт става известен и с художествената си школа, която е дала на света невероятни художници като Вермеер (Vermeer). След края на седеменадесети век търговското значение на града вече не е същото. Едва през петдесетте години на деветнадесети век градът отново процъфтява благодарение на индустриализацията.

Град Делфт

Построяването на железницата спомага за подобряването на икономиката на града и увеличаване на населението му. По това време е открита Кралската академия за подготовка на инженери, която днес е известна като Технически университет.

В Делфт могат да се видят много исторически и архитектурни паметници, които са се запазили през вековната история на града. Това са Старата църква, построена през тринадесети век. Църквата, която е и музей, служи като гробница за известни хора, сред които е и художникът Вермеер.

Туристите не пропускат да посетят Новата църква, където се намират гробниците на кралското семейство на Холандия. В центъра на града се намира пазарният площад, около който са разположени много от невероятните забележителности на града.

Интересни за туристите са източните порти на града, които представляват единствените порти от градската стена, направена през четиринадесети век. В града може да се види музей, който се намира на мястото на бившия манастир на Света Агата, където е бил убит Вилхелм Орански. В града има музей на оръжията и може да се види кралската фабрика за производство на порцелан.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати