Пафос

27.04.2013
Пафос

Град Пафос (Paphos) е разположен в югоизточната част на Кипър. Крайбрежният град е известен със своята богата история от епохата на късната античност, от която са останали изключително ценни мозайки, украсявали някога богатите частни домове.

Освен това според гръцката митология тук се е родила Афродита, богинята на любовта. Като древна столица на Кипър Пафос разполага и с много антични и средновековни паметници, поради което голяма част от архитектурното богатство на града е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Градът е с древна история и тъй като почти всички местни легенди и забележителности са свързани с богинята на любовта и красотата, която се е родила тук от морската пяна, не прави изключение и името му. Кръстен е на Пафос, дъщерята на Афродита и Пигмалион. Навремето е бил разделен на Стари Пафос и Нови Пафос, но днес е населена само новата част.

Град Пафос

Пафос предлага истинско изобилие от антични и средновековни паметници, благодарение на своето местоположение. Тъй като се намира на кръстопътя на Източното Средиземноморие, той е бил изключително примамливо място за различни народи. В продължение на седем века е бил столица на Кипър, което бележи неговия разцвет и се превръща в културен център, свързващ Изтока и Запада.

Забележителен е целият стар център на града, но много от известните туристически забележителности се намират извън него. Ето някои от тях:

- Храмът на Афродита, разположен в близост до село Куклия. Някога той е бил сред най-посещаваните места за поклонение от елините;

- Руините от римската епоха, като най-старите от тях датират от 12 в. пр.н.е. Те са посещавани от хиляди туристи, любители на древните паметници;

Пафос, Гърция

- Подовите мозайки от епохата на късната античност, на които преобладават красиви флорални мотиви. Повечето от тях са служели за украса на римските вили;

- Баните на Афродита, които се намират на около 50 км. от Пафос. Смята се, че естествено образувалата се пещера е бичала да се къпе богинята на любовта. От нея по тясна пътек можете да стигнете до Фонтана на любовта, който е разположен сред изключително красива девствена природа. На него често се спират влюбените и младоженците, тъй като Кипър отдавна е известен като церемониална дестинация за сключване на брак;

- древногръцките гробници от 300 г. пр. н. е. Те са разпределени в осем различни комплекса и са част от световното наследство, включено в списъка на ЮНЕСКО

- Аквариума на Пафос, който се състои от 72 басейна, разделени на отделни теми. В него любителите на морските животни могат да се насладят на различни средиземноморски и тропически екземпляри. Има дори и крокодили.

Кипър е целогодишна ваканционна дестинация, но месеците юли и август са прекалено горещи, а през януари и февруари падат обилни валежи.

Пафос предлага всякакви възможности за настаняване - от петзвездни хотели и луксозни туристически апартаменти, до пансиони, хижи и къмпинги.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати