Ла Рошел

08.04.2013
Ла Рошел

Град Ла Рошел (La Rochelle) е разположен на брега на Бискайския залив в регион Поату-Шарант, Франция. Това е малък и романтичен град, превърнал се в любимо място за множество художници, писатели и творци. Някога е вдъхновил и Дюма-баща, а тримата мускетари са увековечили града с неповторимия великолепен роман. Известен е със своите плажове, с пешеходните и велосипедни зони и с екологичните автомобили. Ла Рошел е населяван от около 80 000 души и е столица на департамент Шарант Маритим. Разположен е в близост до лозята и винарните на Бордо и Коняк.

Ла Рошел е основан през 10 в., но става известен след построяването на голямото пристанище от тамплиерите, което го превръща в най-големия пристанищен град на Франция, разположен на атлантическия бряг. Тук често са се събирали последователи на Ордена на тамплиерите през 12 и 13 в, за което свидетелства и съществуващата и днес улица на тамплиерите- „Rue des Templiers“.

Завещаното от тях пристанище е една от основните атракции на Ла Рошел. Често хора се събират на него и наблюдават белите платна на малки и големи лодки, плаващи в морската шир.

Ла Рошел Франция

Погледнато в исторически план Ла Рошел става известен с провелата се тук битка по време на управлението на Луи Тринадесети. По време на Ренесанса Ла Рошел смело възприема възгледите на реформацията и от 1568 г. се превръща във важен религиозен център на хугенотите. До 1620 г. градът продължава да се развива, благодарение на мирните години.

Поради конфликт на интереси, насочени срещу кралската власт, която тогава е под контрола на Луи Тринадесети, който не признава хугенотите, Ла Рошел остава обсаден в продължение на 14 месеца. Поради важността на града, който по това време вече е бил важен търговски център, обсадата се води под личното командване на Ришельо.

Накрая Ла Рошел се предава и за известно време губи позициите си като важен град във Франция, тъй като голяма част от привилегиите му са отнети в резултат на противопоставянето на френската власт. Самите хугеноти- тези, които успяват да оцелеят, са прокудени и заминават за САЩ, където през 1689 г. основават град Ню Рошел, който се намира в покрайнините на днешен Ню Йорк.

Град Ла Рошел

По време на Втората световна война Ла Рошел е превърнат във важен стратегически център на националистите. Някогашното пристанище, основано от тамплиерите, става основна база за тръгване на множеството немски подводници. Целият град е окупиран от нацистите, поради което остава и последният освободен от съюзниците.

Може би най-големите забележителности в Ла Рошел са Кулите в старото пристанище. Някога то е било обградено от три средновековни кули. Известни са като Кулата на фара, Кулата на вериги и Кулата Свети Никола. Кулата на фара е най-високата и е известна и като Кулата на свещениците, защото по време на обсадата на града, Ришельо нарежда от нея да бъдат изхвърлени 13 свещеника.

Голяма атракция за туристите е намиращият се в близост до Ла Рошел Фор Бояр, който става известен най-вече с провежданото в него риалити-шоу. Построен е с цел да брани Франция от нападения по вода, но никога не успява да изпълни мисията си.

Ла Рошел Кули

По-късно е използван за затвор, докато остава напълно изоставен. Купен е за смешна сума от двама предприемача, които го връщат към живот чрез сниманите в него риалити-шоута, направили го известен по цял свят.

Освен самият център на Ла Рошел и живописните му крайбрежни алеи, можете да посетите и аквариума, който е сред най-големите в Европа. За любителите на подводния свят организаторите са подготвили около 10 000 екземпляра, които идват от Атлантически океан и Средиземно море. Има и доста типични представители на тропическите морета.

Ла Рошел е известен с провеждането на няколко фестивала, може би най-интересният от които е Международният морски салон "Le Grand Pavois". за първи път е организиран през 1973 г. от корабостроителницата в града и всяка година се провежда през септември месец.

Идеята е прекрасното пристанище на Ла Рошел да бъде изпълнено с най-различни кораби и яхти от цял свят, които да впечатляват зрителите не само със своя външен вид, но и с предлаганите екстри в интериора си.

Град Ла Рошел е известен и със своите многобройни кафенета и заведения, в които се предлагат традиционни френски специалитети и десерти. Неслучайно и известните пържоли от пилешко филе, приготвяни с панировка от гъби и кашкавал и поднасяни със сос тартар, са известни като Пържоли "Ла Рошел"

Най-доброто време за посещение на града определено е през по-топлите месеци, въпреки че Ла Рошел е е целогодишно посещавана дестинация.

3.4
Общо 5 гласували
5 0
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати