Анаполис

04.06.2013

Град Анаполис (Annapolis) е столицата на Мериленд, САЩ. Разположен е на река Северн и залива Чесапийк и е третият ъгъл от триъгълника Балтимор-Вашингтон-Анаполис. Със скромното си население от едва около 37 000 души, малко хора биха предположили, че градът е бил макар и за кратко столица на САЩ.

Град Анаполис

Истината е, че Анаполис има бурно политическо минало и голяма част от политическите решения, свързанио с бъдещето на Америка, са били решавани именно тук. Днес градът е известен предимно със своята Военноморска академия, с организираното шоу с лодки, с множеството исторически улици и забележителности, както и с това, че е родно място на световноизвестният писател Том Кланси.

Годината на създаването на Анаполис е 1649 г., когато е обявен и за столица на Мериленд. След като през 1783 г. става и временна столица на САЩ (избран е пред Филаделфия, Ню Йорк и Трентън) градът извървява дълъг път от пристанищен град до военноморски гарнизон, в който доминира Военноморската академия. Със своите тесни павирани улици, историческият му център се откроява със своя архитектурен стил от 18 в., който даже и множеството луксозни бутици, отворили врати тук, не могат да засенчат.

Градът е кръстен на кралица Ана, известна протестантка. Първоначално целият щат възниква от преселилите се тук колонии на католици, но по-късно с появяването на протестантите, започват непрекъснати спорове. Накрая протестантите, които са повече на брой, решават столица да бъде кръстеният на протестантската кралица град. През 1784 г., когато Конгресът се премества от Анаполис градът губи своята политическа роля, но със своето бурно минало остава да бъде атрактивен за множество американци и чужденци.

Компактен и подходящ за пешеходни обиколки, Анаполис освен че е известен туристически център е и сигурно място за живеене. Престъпност почти няма, а персоналът в множеството ресторанти и кафенета е винаги много усмихнат и отзивчив. Можете да пробвате интересните кулинарни хрумвания на ресторант Chick & Ruth's Delly, който е кръстил всички свои специалитети на местни и национални политици. Сандвича от пушено пуешко Джордж Буш е сред най-търсените в града. Голяма атракция за туристите са и заведенията, в които някога са отсядали Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън.

От своето славно политическо минало Анаполис е запазил Мерилендския Капитолий, който се явява най-старата законодателна зала в Америка. В него е бил ратифициран Парижкия договор, с който приключва Войната за независимост. Анаполис е и мястото, в което Джордж Вашингтон подава оставка пред Конгреса, показвайки че новата нация ще бъде управлявана от обикновени хора, а не от генерали.

Основните забележителности в града са следните:

- Военноморската Академия на САЩ, която е създадена през 1845 г. и заема площ от 136 хектара. мястото е специално подбрано заради чистия въздух. Легендарното военно училище обучава около 4000 студенти и е световно известно със строгия си ред и дисциплина. В него са учили Джими Картър и над 50 астронавта, сред които и Алан Шепърд, първият американец, полетял в космоса. В комплекса на училището е разположено и най-голямото заведение за хранене в света - King's Hall. Обедно време в него настъпва истински хаус, когато изгладнелите студенти имат само по 20 мин., за да се нахранят.

- Къщата William Paca, която епървата къща в Анаполис, построена в стил Джордж. Пака, някогашен управник на мериленд, е един от хората, подписали се под декларацията на Независимостта. В момента в нея се провеждат изложби на картини и предмети на изкуството от 17 и 18 в.

- Къщата Hammond-Harwood, която е истински шедьовър на архитектурата. Най-забележителни са вратите й.

- Сградата на Конгреса, която е най-старата работеща в САЩ. Построена е през периода 1772-1779 г. и в нея е ратифициран Парижкия договор. В нея можете да разберете цялата история на щата Мериленд и нейната столица Анаполис.

Градът е кръстен на кралица Ана, известна протестантка. Първоначално целият щат възниква от преселилите се тук колонии на католици, но по-късно с появяването на протестантите, започват непрекъснати спорове. Накрая протестантите, които са повече на брой решават столица да бъде кръстеният на протестантската кралица град. През 1784 г., когато Конгресът се премества от Анаполис градът губи своята политическа роля, но със своето бурно минало остава да бъде атрактивен за множество американци и чужденци.

Можете да посетите Анаполис по всяко време на годината. Градът предлага голямо разнообразие от варианти за настаняване.

3.3
Общо 4 гласували
5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини