Гуадалахара

14.06.2013
Гуадалахара

Град Гуадалахара (Guadalajara) е вторият по големина град в Мексико след столицата. Населяван е от около 1 700 000 души и е столица на щат Халиско, разположен в централната част на страната. Заради великолепните цветни розови площи, той е известен и като Градът на Розите.

Тъй като Гуадалахара е основан от испанците през 1531 г., името му е вдъхновено от испанския едноименен град. Той се намира на брега на река Енарес и е кръстен на арабското Вад-ал-хиджара, което в превод е "река, течаща между скали".

Гуадалахара е голям град, който разполага с много забележителности, повечето от които са останали като завещание от испанците. Най-добре си купете пътеводител на място, за да подберете тези архитектурни постройки и музеи, които биха представлявали интерес за вас.

Със сигурност обаче е най-добре да започнете обиколката си от Катедралата на града, Parque Colomos, която се намира в центъра и е добра изходна точка за всички останали забележителности, разположени в сърцето на града.

Задължително посетете включеният от ЮНЕСКО в списъка на световно наследство Културен Институт Cabañas, както и музеят на Хосе Клементе Ороско. Интерес представляват църквите Сан Франциск и Санта Моника, както и почти всички по-стари сгради и площади в центъра на града

Гуадалахара е сред най-посещаваните туристически обекти в Мексико. Причина за това е, че като голям град в него може да се намери всичко - както красиви сгради и старинни църкви, така и много нови и модерни постройки и културни забележителности.

Катедралата Гуадалахара

Известен е като най-добрата шопинг-дестинация в страната, тъй като моловете и големите търговски центрове са на всяка крачка. Напоследък има и много нови и луксозни бутици, които са посещавани и от много знаменитости, гостуващи на страната.

Гуадалахара и целият щат Халиско са известни като родина на текилата, сомбрерото и мариачите. През средата на 19 в. поради общественото недоволство на работническата класа, потискана от господстващите испанци се раждат мариачите. Те започнали чрез песни на обществени места да разнообразяват своите събратя. Поради големите горещини, на които били подложени тези певци, пеещи на открито, се ражда и сомбрерото.

След като сте се разходили из забележителностите на града или сте приключили с шопинг-терапията, не пропускайте да пробвате местната текила, защото тя е родена именно тук - в щата Халиско. Първоначално синьото агаве, от което се произвежда тази напитка, е било най-разпространено в град Текила (оттук и името на спиртната напитка), намиращ се на около 40 км. от Гуадалахара.

Процесът на производство на текила отнема около 9 г., затова и пиенето на напитката е истински ритуал, който трябва да се следва с религиозна последователност. Не забравяйте обаче, че макар и сервирана в малки чаши, напитката е силно алкохолна, което благодарение на солта и лимона не се усеща толкова осезаемо.

Гуадалахара е целогодишно посещавана туристическа дестинация. Голяма разлика между летните и зимните температури няма. Май месец, който се счита за най-топъл, обикновено е с температура между 25 и 27 градуса по Целзий, а януари- най-студеният месец, е с температура между 22 и 24 градуса.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати