Малатия

11.06.2013

Турския град Малатия (Malatya) е административен център на вилает Малатия и се намира в югоизточната част на страната. Това е голям университетски град, който е населяван от около 480 000 души, като 20 000 от тях са студенти. Известен е по цял свят със своите кайсиеви овощни градини, които осигуряват около 50% от добива на пресни кайсии и 95% на сушени кайсии за цяла Турция. Разположен е в красива и плодородна долина, която е била населявана още от времето на хетите.

Земите около Малатия са обитавани още преди 6000 години, по време на бронзовата ера. При направени разкопки в района през 30-те години на миналия век е открит дворец, който се е намирал в здраво укрепените стени, направени да предпазват населението от набезите на хетите.

Град Малатия

В двореца са намерени много каменни скулптури, изобразяващи тогавашния владетел на тези земи, който е пазен от скулптури на лъвове. През 14 в. пр. н. е. хетите успяват да превземат тукашните територии и започва образуването на днешна Малатия. Предполага се, че името идва от melid или melit, което означава "мед".

След като управляват града в продължение на много години, хетите са превзети от асирийците, а по-късно Малатия става римска територия. Тогава тук се изгражда голям военен гарнизон, който да пази римляните от чужди нашествия.

По-късно се основава Първа Армения със столица град Сивас и Втора Армения със столица Малатия. През 6 в. Малатия става столица на Трета Армения, а през 7 в. мюсюлманите са изгонени от града, в който се нанасят гърци и арменци. През 1515 г. Малатия влиза в състава на Османската империя и бележи голям разцвет.

Градът е известен и със своите анти-арменски настроения, които набират сила през края на 19 в. Предполага се, че по това време в него са живеели около 40 000 души, повечето от които са били турци. Имало е обаче 5 църкви, 3 от които арменски. Недоволството на ислямисткото общество нараства и се превръща в кървав сблъсък.

Според екипите на Червения кръст, които са изпратени в Малатия, са убити около 7 500 арменци, 1500 арменски къщи са ограбени, а 375 опожарени. През 1915 г. останалите арменци са изпратени от турското население в пустините на Сирия, обричайки ги на сигурна смърт. Според доста учени тези събития спокойно могат да бъдат наричани "арменски геноцид".

Днес Малатия е сред често посещаваните турски градове. Той е модерен град с добре развита пътна инфраструктура. Голяма част от населението се занимава с отглеждането на кайсии, донесли световноизвестна слава на Малатия със своето качество. Развити са хранително-вкусовата, текстилната и тютюневата промишленост.

Като посетител на Малатия, непременно пробвайте местната турска кухня. Правят се вкусни шишове от месо, което се редува с кайсии и колкото и странно да звучи, се получава неочаквано добра комбинация. Друг местен специалитет е агнешкото месо, което заедно с различни зеленчуци, се пече в пергаментова хартия. Към тези ястия си поръчайте и чаша от местното вино, което е известно с доброто си качество.

Най-добрите месеци, през които да посетите Малатия, са през есента и пролетта, защото лятото е твърде горещо и сухо, а зимата е студена с обилни снеговалежи. Ако сте любители на слънцето обаче, може да изберете месец юли, защото тогава се провежда Празника на кайсията и се организират множество конкурси, спортни прояви и концерти.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати