Пистоя

20.05.2013
Пистоя

Италианският град Пистоя (Pistoia) се намира в прелестната Тоскана, в полите на Апенините. Той е стар град, основан от римляните, известен със своите малки и тесни улички. Жителите на Пистоя са си спечелили славата на интриганти още през 13 в. и тази слава ги преследва и до днес.

Причина за това са разногласията между две от фракциите в града Bianchi и Neri, които в споровете си въвлекли и останалите градове. Политическите убийства на затънтените калдъръмени улички били често срещано явления. Любимото оръжие било малка, но смъртоносна кама, наричана pistole, която била направена от металургичните заводи в града, които били специализирани и в производството на хирургически инструменти.

Пистоя и днес се занимава с металообработка: всичко - от автобуси до пружините на леглата - се произвежда тук. Историческият му център разполага с няколко хубави постройки.

Пистоя е приятен град, който е предимно пешеходен заради тесните улички, по които трудно минават коли. Има няколко малки пазара, които се превръщат в много оживени през пазарните дни.

В петък обикновено градът оживява, тъй като много младежи излизат по заведенията. Тогава идват и много хора от околните села и от големите градове. Често се срещат хора от Флоренция, която се намира само на 30 мин. път с влака.

Почти всичко забележителности се намират в стария град. Ето някои от тях:

град Пистоя

- Катедралата San Zeno и площадът пред нея е главният площад в града. камбанарията й е построена през 12 в. за наблюдателна кула към градските крепостни стени. Вътрешността на катедралата е много богата на погребални паметници. Най-красивият от тях е храма на Cino da Pistoia. Той е бил приятел на Данте и е изобразен как помага на ученици да научат уроците си.

В близост се намира храма на Св. Джеймс, който има изключително красив сребърен олтар с над 600 статуи и изображения. Най-ранните са от 1287 г., а олтарът е завършен чак през 1456 г. През този дълъг период почти всеки майстор в Тоскана е работил над него. В това число е и Брунелеши, който преди да се захване с архитектура, е работил с метал.

- Музеят di Sanzeno, който се намира в двореца Palazzo dei Vescovi (епископският дворец), е Музеят на Катедралата. В сутерена му можете да видите намерените при археологически разкопки останки от римски постройки, а на горните етажи има интересни експонати, направени през периода 13-15 в. от местните златари.

- Музеят Civico, в който можете да разгледате голямата колекция от средновековни картини, както и произведения и скулптури на по-нови майстори.

- Центърът на Марино Марини, един от най-известните художествени майстори на Пистоя от 20 в., се намира в двореца Palazzo del Tau. Центърът е посветен на Марини и на неговите произведения и съдържа множество бронзови статуи, направени от него.

- Параклиса Capella del Tau, който се нарича така, защото монасите, които са го построили са имали буквата Т на расото си, която трябвало да символизира кръст. Буквата Т на гръцки е Тау.

- Църквата San Giovanni Fuorcivitas, която датира от 12 в. и има прекрасно изображение на Последната вечеря над портала й.

Пистоя е целогодишно посещавана дестинация, така че се ориентирайте спрямо личните си предпочитания.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати