Месина

05.07.2013
Месина, италия

Италианският град Месина (Messina) е третият по големина в Сицилия и се намира най-близко до континентална Италия, поради което е известен като "Вратата към Сицилия". Разположен е край Месинския пролив, в североизточната част на Сицилия.

Този голям пристанищен град е сред най-посещаваните на острова, тъй като има древна и богата история, както и множество архитектурни забележителности. Тъй като се намира в силно земетръсна зона е истинско чудо, че голяма част от архитектурните му шедьоври са останали непокътнати от времето, а тези които са разрушени са възстановени.

След последното голямо земетресение Месина е модерно застроен град, населяван от над 240 000 души. Има много добре развит туризъм, който се дължи не само на неговото стратегическо местоположение на острова, но и на стотиците атракции и забавления, които предлага, добрата кухня в съчетание с елитни заведения и хотели, както и изключително красива архитектура.

Историята на града започва през далечната 730 г. пр. н. е. когато тук идват гръцки колонизатори. С изграждане на пристанището се предопределя и бъдещето на града, който става голям търговски център и започват години на разцвет и забогатяване.

Град Месина

По-късно влиза в състава на Римската империя, а след упадъка й е собственост на готи, византийци, араби и нормани. През 17 в., когато е в ръцете на испанците Месина достига истински икономически бум. Тогава са построени голяма част от великолепните постройки в града, които показват какво величие е достигнал.

В историята на Месина има няколко критични момента, които имат по-драматични последствия от всички войни, водени тук. С появата на чумата на острова около 50 000 души намират смъртта си. Следват няколко земетресения, като най-опустошителното е това от 1908 г. В резултат на последвалото цунами от него жертвите на града са изчислени на около 60 000.

Почти целият град е сринат до основи, много от старинните сгради и архитектурните шедьоври, с които векове наред се е гордял градът, остават затрупани под руините и никога не са възстановени. Започва се масово строителство, което придава съвсем друг облик на града, но се полагат грижи и за възстановяване на средновековните постройки и старинни църкви, които и днес са включени в туристическите маршрути.

Месина

Богатството на Месина се дължи предимно на пристанището му, от което се извършва основната търговия на града. В миналото то е имало доста негативна слава, която не успява да попречи на развиването му. Смята се, че именно от тук тръгва из Европа чумата, известна като "черната смърт".

Градът има изградена корабостроителница, която предлага много работни места за гражданите на града. Много хора са заети и в земеделието, тъй като приказния климат на острова и плодородните му почви позволяват отглеждането на различни култури. Най-разпространени от плодовете са портокали, мандарини и лимони, но има и множество маслинови дръвчета, които придават неустоим чар на града. Силно развито е винарството, от което произхождат едни от най-хубавите вина на острова.

Основни забележителности в Месина:

- Катедралата, която е символа на града, датира от 12 в. Най-впечатляваща е часовниковата й кула, в която се намира един от най-големите часовници в света. В камбанарията и всеки ден механизирани фигури показват значими моменти от историята на града и привличат тълпи от наблюдатели.

- Многобройните фонтани, разположени в центъра на града

- Църквата Анунциата деи Каталани, която датира от 12.-13 в. и е изградена под влиянието на арабските храмове.

- Цъквата Св. Богородица, която е смятана за пример на най-висшият израз на готическото изкуство по Средиземноморието. Тя е уникална за цяла Сицилия, тъй като на острова няма други готически забележителности

- Църквата Помпей, която датира от 1888 г., но е възстановена в началото на 20 в. Пред нея са поставени красиви мраморни статуи.

- Крепостта на Св. Салватор, която е вдигната от Чарлз Пети на мястото на античен манастир, посветен на Св. Салватор.

Най-подходящият сезон за посещаване на Месина са пролетните и есенните месеци, тъй като през лятото е прекалено горещо.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати