Чанчун

07.06.2013

Чанчун (Changchun) е град в Китай с население от над 7 670 00 души. Той се намира в провинция Джилин (Jilin) и името му означава дълга пролет. Мястото, където днес се намира град Чанчун, е било обитавано от древни времена. Няма много данни за историята на местността през вековете.

Той е създаден в началото на деветнадесети век, и се развива на мястото на малко селце. Градът се разраства край брега на река Итонг (Yitong) и става известен като средище за търговия с ценни за времето си продукти като подправки и кожи.

Град Чанчун

Градът бележи сериозно развитие едва през деветнадесети век, когато в него е построена железницата. Това дава огромни възможности за развитие на търговията, за разрастване на икономиката и за увеличаване на населението на Чанчун. Днес градът е известен като един от центровете на автомобилостроенето в Китай.

За кратко Чанчун се превръща в столица на така наречената марионетна държава Манчукуо (Manchukuo) в началото на тридесетте години на миналия век, но в средата на четиридесетте години на същото столетие престава да изпълнява тази функция.

През този период на територията на града са се провеждали експерименти за производство на биологично оръжие, което е било тествано върху животни. Според данни от онова време са правени и експерименти и с участието на хора от различни държави, които са завършвали фатално за участниците в тях.

В града пристигат много туристи, за да видят мястото, където е живял последният император от династията Цин (Qing) – императорът Пу И (Pu Yi). Той е обитавал величественият императорски дворец, където е останал да живее до 1945 година.

Дворецът представлява огромен комплекс от десет сгради. Те са построени в различни стилове – използвани са традициите на китайската архитектура, които са допълнени от японски архитектурни елементи.

Използвани са и елементи, които са характерни за готическата архитектура. Туристите, които посещават императорския дворец, могат да разгледат сградите, които са били напълно възстановени до първоначалния им блясък. За да е по-интересно посещението на двореца за туристите, в разкошните сгради, които са с невероятен интериор, са поставени восъчни фигури, които да дават по-конкретна представа за това какви хора са го обитавали.

В Чанчун се намира Монументът на свободата, който е бил издигнат в чест на съветските (Soviet) войски за помощта, оказана на Китай срещу японците. Монументът се смята за символ на приятелските отношения между китайците и руснаците и на него постоянно се оставят цветя от местните жители.

В Чанчун може да се види огромен скулптурен парк, в който са разположени над триста скулптури от различни жанрове. Скулптурите се вписват прекрасно в пейзажа и привличат много посетители. За създаването на тези произведения на изкуството са работили над 250 скулптори от цял свят, които са създали невероятни творби.

В града се намира паркът Джинюе (Jingyue), който се простира на над четири квадратни километра площ. Паркът се смята за една от най-големите екосистеми на територията на града.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини