Уелва

09.12.2013
Уелва

Испанският град Уелва (Huevla) е важен пристанищен център, разположен на крайбрежната ивица на Кадиския залив, точно на мястото, на което се сливат реките Тинто и Одиел. Той е сравнително голям град, населяван от около 150 000 души. Има много древно минало, започващо още през 3000 г. пр. н. е., а средновековния му облик напълно доказва великите исторически моменти, които е изживял.

Уелва е разположен в северозападната част на Испания, в област Андалусия и е столица на едноименната провинция Уелва. Oсобена известност е придобил града с факта, че именно от него Христофор Колумб се е отправил на своето околосветско пътешествие и е открил Америка. Освен това той е родното място на най-старият футболен отбор, носещ името Рекреативо де Уелва.

Със своето древно минало, започнало още от финикийците и римляните, Уелва се нарежда сред най-старите градове на Иберийския полуостров и в цяла Европа. Според археологически разкопки се предполага, че е възможно градът да е основан дори през 10 в. пр. н. е.

Първото известно име на Уелва е Онуба. Градът е основан на брега на Атлантическия океан, в близост до Гибралтарския проток. Заради стратегическото си местоположение още със самото си основаване, той се превръща в основен център на търговията. Преобладава износа и вноса на стоки с гърците, предимно от мед, сребро и злато.

През 6 в. пр. Хр. д. Уелва става собственост на картагенците и поради спрялата търговия с гърците, градът започва да запада, докато накрая заприличва на най-обикновено селище.

По време на Втората пуническа война Уелва е завоюван от римляните, но дълго време те остават незаинтересовани от своето ново притежание. Едва през 1 в. започва развитието му като истински римски град. Тогава е направена централна канализация и истинска мрежа от улици, изградени в характерната правоъгълна форма. Търговията отново се възражда и градът започва да бележи своя втори възход.

Със западането на Римската империя обаче и създаването на независимите варварски кралства икономиката на Уелва започва да запада, а населението на града започва да го напуска, търсейки по-добър начин за препитанието си.

В началото на 8 в. Уелва вече е притежание на мюсюлманите и започва да носи името Велвой. Става център на малка административна област, но не бележи кой знае какви позиции сред останалите арабски владения.

През 1262 г. Уелва окончателно преминава в ръцете на християните и става собственост на кастилския крал Алфонсо. Тогава името на града приема днешното название Уелва.

Третият период, който играе благоприятно значение за развиването на Уелва като град е след откриването на Америка и свързването на името на града с това на прочутия мореплавател. През 16 в. Уелва продължава да се развива и броят на населението му да нараства. През този период са построени голяма част от историческите му сгради, превърнали се в туристически атракции.

Освен че Уелва може да предложи множество исторически и архитектурни забележителности, той е прочут и със своите художници, артисти и всякакви хора на изкуството. Предвид красивите пейзажи, които могат да бъдат намерени тук, това никак не е странно. Той е родно място и на световноизвестният поет, спечелил Нобелова награда за трудовете си, Хуан Рамон Хименес.

Градът е определил за свой покровител католическият светец Св. Себастиан и ако попаднете по време на празника на града, посветен на него, ще откриете истинската празнична атмосфера на града и дружелюбното и гостоприемното му население, което по случая е облякло най-празничните си одежди.

Въпреки че градът е силно повреден по време на Наполеоновите войни, голяма част от архитектурните паметници са реставрирани е днес Уелва е едно превъзходно място, в което можете хем да си отпочинете, хем да не скучаете. Макара и да не предлага силно развит нощен живот, тук е идеалното място, в което можете да прекарате една незабравима отпуска, особено ако сте с деца. Разходете се из музеите на града и научете допълнителни подробности за неговото противоречиво, но славно минало.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини