Доусън

05.08.2013
Град Доусън

Малкият, но изключително красив град Доусън (Dawson) е разположен в рядко населената територия на Юкон, Канада. Скътан сред Скалистите планини на брега на река Юкон, този тих и спокоен град е населяван от около 1500 души и въпреки че не е сред популярните туристически дестинации, определено заслужава Вашия интерес.

Всеки, който го е посетил веднага ще разбере защо световноизвестният писател Джек Лондон го е предпочел като място, в което да прекара живота си и да напише едни от най-хубавите си романи.

Доусън е заобиколен почти от всякъде от планини, които предоставят неописуемо красиви гледки към цялата околност. Аляска е известна със своята прелестна природа и Доусън не прави никакво изключение. Сред обширните иглолистни гори се крият най-различни хищници, като вълци, мечки и пуми. Дивата природа и богатството на животинския свят ще очароват всички, които са любители на дългите разходки с опознавателна цел.

Освен с величествената си природа Доусън се гордее и с богатия живот в река Юкон. Тази прелестна пълноводна река се влива в Берингово море и по нея непрекъснато можете да видите рибари, радващи се на богатия си улов. Има няколко заведения, разположени на брега на реката, които предлагат разнообразни ястия от винаги прясно уловена риба.

Доусън, Канада

За толкова малък град, Доусън е доста популярен. Нашумява особено много по време на Златната треска от 19 в., започнала по подобие на тази в САЩ. Тогава много хора идват из тези сурови за живот земи в търсене на лесен начин за забогатяване. Мнозина от тях наистина преуспяват в живота, тъй като се оказва, че териториите в Аляска са изключително богати на този ценен метал. И днес добивът на злато е едно от основните пера в икономиката на това малко закътано градче.

На втори план изскача туризма, който тук е доста добре развит. Макар и да не разполага с луксозни хотели, в Доусън ще откриете разнообразни възможности за отсядане, както и доста приятни заведения. Задължително опитайте местната кухня, която се отличава със своите рибни специалитети.

Особен интерес тук представлява Музеят на Джек Лондон. Въпреки че световноизвестният писател е живял извън града, къщата в която е творил е открита наблизо в планината. След като е била намерена, една част от покъщнината е пренесена в Сан Франциско, а останалото имущество остава в Доусън, където е открит музей, посветен на Джек Лондон.

Няма как да не Ви направи впечатление старинният хладилник, в който писателят е съхранявал своите запаси. Той е вдигнат високо на едно дърво, за да не може да бъде достигнат от мечките. Въпреки добре запазените вещи и мебели на писателя ще Ви е наистина трудно да си представите как е творил на тези сурови условия на живот, често при температури, достигащи минус 45 градуса по Целзий.

Също така можете да посетите и колибата, в която някога е живял писателят и поет Робърт Уилям Сървис (1874-1958), който често е наричан "Поетът на Юкон". Скромната на вид къщурка наскоро е реставрирана и днес отново можете да надникнете из тайнственото минало на този творец.

Най-удобният начин да стигнете до Доусън е със самолет, защото градът разполага със собствено летище. Всички други варианти за превоз не са препоръчителни поради голямата отдалеченост на града.

Можете да посетите Доусън по всяко време на годината, но най-приятни за разходки са месеците от юни до август. Имайте предвид обаче, че като цяло климатът в тази част на Канада е доста суров и без значение дали сте предпочели летните месеци е задължително да си вземете достатъчно количество топли дрехи.

Особено студени са месеците от декември до февруари, когато е задължително да си носите грейки и няколко чифта дебели зимни планински обувки.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати