Сидаде Велха

29.08.2013
Сидаде Велха

В Атлантическия океан е разположен далечен архипелаг, който оформя африканската островна държава Кабо Верде. Заради стратегическото си местоположение той е бил важна спирка за корабите, прекосяващи Атлантика от 15 в. насам. Днес съвсем несправедливо интересът към тази островна република е спаднал значително.

На юг от остров Сантяго, на който се намира столицата на Кабо Верде, е разположен град Рибейра Гранде. Той заема източната част на остров Санту Антау и неговият исторически център, известен като Сидаде Велхе (Cidade Velha, Historic Centre of Ribeira Grande) е единственият обект в Кабо Верде, включен през 2009 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Сидаде Велха се явява първото европейско колониално селище в тропиците. Когато на островите идват португалците през 1445 г. те откриват безлюдна територия, която решават да превърнат в португалска колония. Островите са заселени с африкански роби и португалци, които са привлечени от красивата природа и от възможността да се превърнат в едри земевладелци.

Основната забележителност в Сидаде Велха са неповторимите улици, които са се запазили почти непокътнати от колониалния период на Кабо Верде. Оттогава са останали и някои руини, които са високо ценени от ЮНЕСКО. Те включват кралската крепост и две църкви. Интерес представлява и площад Пилори, който ще Ви разкрие своята богато декорирана мраморна колона, датираща от 16 в.

Сидаде Валха е основано като селище през 1462 г. Бързо се разраства и започва строителството на църкви и катедрали. По това време тук разцъфтява търговията с роби от Гвинея и Сиера Леоне до Бразилия и Карибите. Градът се превръща във важно морско пристанище и през 16 и 17 в. процъфтява. В края на 15 в. оттук са минали дори световноизвестните мореплаватели Васко да Гама и Христофор Колумб, който бил тръгнал на третото си плаване до Америка.

Благосъстоянието на едрите земевладелци започва да привлича пиратите, които търсят лесен начин да забогатеят. Особено популярна става атаката на Франсис Дрейк, един от най-опитните пирати за онова време. За да може градът да се защити от неговите нападения, населението му построява крепостно съоръжение, което днес е известно като Sao Filipe Fort. Това се случва през далечната 1590 г. и за съжаление от него са останали само руини.

Сидаде Велха, Кабо Верде

Печална за Сидаде Велха е годината 1712 г., когато почти целият град е разрушен и превзет от пиратите. Тази опустошителна атака служи за сигнализирането на края на величието на Рибейра Гранде и неговия исторически център.

Днес Сидаде Велха е най-голямата забележителност на островната държава. В превод името му означава Старият град и тук наистина ще се натъкнете на много архитектурни паметници, свидетелстващи за някогашното му величие. Градът се е превърнал в културен център на кабовердските креоли, които ще Ви впечатлят с техните обичаи и ритуали.

Можете да посетите град Рибейра Гранде и неговият исторически център по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците от октомври до юни. Тъй като тук туризмът е слабо развит хотели с европейски стандарт на остров Санту Антау няма. Можете обаче да отседнете на остров Сао Висенти, от който има редовни кораби до Санту Антау. Като цяло обаче корабните връзки не са много надеждни.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати