Теночтитлан

04.09.2013
Теночтитлан

На територията на Мексико Сити само преди няколко века се е намирал изключително красив град. Това е Теночтитлан (Tenochtitlan), древната столица на ацтеките, която през 1521 г. е завоювана от испанците. По това време това е бил най-големият и най-добре организираният град в Европа.

На 13 август 1521 г. след 70-дневна обсада испанският завоевател Ернан Кортес успява да победи ацтеките и превзема тяхната столица. Великолепието на града учудва испанските победители, които не могат да повярват на очите си, когато зърват грандиозните кули, храмове и каменни сгради, издигащи се с цялото си великолепие над града.

Теночтитлан е основан през 1325 г. от ацтеките на остров, разположен в езерото на Долината на Мексико. Те го превръщат в своя столица и само стотина години след това той се оформя като огромен град, чието население наброява между 150 хиляди и 200 хиляди души.

В средата на Теночтитлан ацтеките изграждат внушителен 45-метров храм, който днес е известен като Великият храм. Той има формата на пирамида, до чийто връх води широко двойно стълбище. В него има огромни статуи на двама от най-почитаните богове на ацтеките - богът на слънцето и войната и богът на дъжда и водата.

След завземането на града от испанците, храмът е разрушен, а камъните, от които е бил изграден, се използват за изграждането на сегашната испанска католическа катедрала, която и днес е най-голямата на американския континент.

Работата в град Теночтитлан била много добре организирана. Обикновените му жители били длъжни да плащат нещо като данък на своя владетел, който се изразявал в част от реколтата, богат улов на риба, ръчно произведени предмети и др. Те трябвало да участват и в различни форми на общественополезния труд. Изграждали храмове и обществени сгради и ако се налагало, подпомагали владетеля си по време на водените военни действия.

Земеделието било основния поминък в столицата на ацтеките. Използвайки кал и водорасли от околните блата, този мъдър народ успява да изгради голяма ивица плодородна земя. Оформят се канали, засилени от дървени подпори, които не позволяват земята да бъде погълната от езерото. Започва да се отглеждат най-разнообразни култури, които по-късно се продават на пазара в Теночтитлан. Ацтеките не са разполагали с пари и продажбата е ставала чрез замяна на продукти или чрез заплащане със зърна какао или медни предмети.

Теночтитлан, Мексико

Освен Великият храм, популярни били и къщите на благородството. Повечето от тях са били разположени сред огромни градини, в които са се отглеждали овощни дръвчета и билки. Най-богатите къщи са разполагали с изкуствено направени езера, в които са плували екзотични риби.

Най-внушителната сграда била двореца на Теночтитлан. В него освен покоите на краля, имало и множество зали, предназначение за занаятчии, грънчари, тъкачи, бижутери и всякакви работници, отговарящи за благосъстоянието на владетеля си.

Върху това, което е останало от древната столица на ацтеките, е построен сегашния град Мексико Сити. На мястото на стария пазар на Теночтитлан се намира днешния площад Ел Сокало, а на мястото на старинния храм-катедралата де Гуадалупе.

Днес, ако искате да добиете представа за това как е изглеждал Теночтитлан, можете да посетите Антропологическият музей на Мексико Сити. Тук ще видите много експонати, които са намерени в района на някогашната столица на ацтеките. Особен интерес представлява огромния макет, който показва как е изглеждал Теночтитлан в началото на 16 в.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати