Тадмор

10.12.2013
Тадмор

В Централна Сирия е разположен древен град, известен с две имена - Тадмор (Tadmor) и Палмира. Първото му име е арамейско и в превод означава финиково дърво, което на гръцки се превежда като Палмира. От векове е наричан и "невестата на пустинята", тъй като се намира в Сирийската пустиня, на пределите на Пустинна Арабия. Той е административен център на едноименната околия в област Хомс и е сред най-забележителните туристически дестинации в тази част на континента. Има древна история, за която свидетелстват руините на храмове и многобройни представителни постройки и е бил главен център на керванната търговия и занаяти.

Тадмор е разположен на оазис сред пустинните пясъци на Сахара. Според легендите е основан от Соломон, който искал да улесни търговията с Изтока. Намира се горе-долу по средата между Дамаск и Дейр Еззор. Променя името си на Палмира по време на завоеванията на Александър, който достига с войските си до него и го прави собствено притежание.

Градът възниква през Второто хилядолетие пр. н. е., но постига разцвета си през 1-3 век. През 273 г. е разрушен от римляните и по-късно е възстановен, за да служи като център на керванния път, минаващ през Сирийската пустиня.

Днес Тадмор, който е населяван от около 55 000 души, е сред основните туристически дестинации в Сирия. Разположен е в близост до руините от някогашния град, чиято слава се е носела надлъж и на шир, далеч извън пределите на страната. Той по нищо не е отстъпвал на великите градове от древността. Керванните пътища на търговците от Месопотамия към Средиземно море са минавали оттук, донасяйки със себе си куп богатства.

Тук са отсядали и търговците от Китай, Персия и Индия, тръгнали към Сирия и Финикия, които тогава са били римски провинции. Особено популярен става по времето на царица Зенобия, която съвсем неоправдано е считана за по-неизвестна от Клеопатра. След отвеждането в плен на Зинобия, градът е завладян от сарацинците, които връщат името му на Тадмор.

През 1751 г. Уд и Давкин, посещават града и го описват по следния начин: "Едва ли човек може да си представи нещо по-трогателно от този вид. Толкова многобройни Коринтски стълбове, с толкова малка стена или твърда сграда, представляваха най-романтичния вид". В историческите сведения за града Волней описва Тадмор така:

Палмира

"На мястото, покрито с тези развалини, ние намираме ту дворец, от който само дворът и зидовете са останали; ту храм, на който перистилът е полусъборен; ту някоя порта, галерия или триумфална арка. Ако от това поразително зрелище погледнем към земята, пред нас се открива друго едно, пак толкоз разнообразно. Където и да погледнем, земята е поръсена с полузарити камъни, със строшени архитрави, осакатени фризи, обезобразени релефи, изтрити извайки, изрити гробища, и осквернени с прах олтари".

Основните забележителности в Тадмор са храма на Бал, гробницата "Тримата братя", комплексът на "Диоклециан", амфитеатърът и нимфеумът. Всички руини се намират на доста голямо разстояние една от друга, затова е добре да си наемете предварително водач, от който освен това ще можете да научите и подробности относно строежа и предназначението на храмовете и гробниците. Не пропускайте да разгледате и Триумфалната арка, която ще Ви впечатли с великолепието си.

От крепостта на ливанския принц се разкрива изключително красива гледка към това, което някога е било процъфтяващ богат град. Съоръжението се казва Факредин ал Маани и датира от 16 в.

Другата известна забележителност е долината на гробниците, в която се намират много интересни руини, образуващи път, продължаващ около 1 км. Гробницата "Тримата братя", която се счита за най-забележителната, не е отворена непрекъснато за туристи. Работното ѝ време е такова, че да приема само организирани турове, продължаващи по около половин час.

При посещението Ви из Тадмор непременно се отбийте в някое от местните заведения. За специалитет тук се счита пилето с ориз, което се приготвя със специални, чужди за европейците подправки.

В Тадмор има разнообразни варианти за настаняване. Ако предпочитате по-луксозните хотели, можете да си резервирате места в „Cham palace” или в „Дедеман”, който се намира в непосредствена близост до руините.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати