Ротенбург об дер Таубер

09.09.2013
Ротенбург об дер Таубер

Ротенбург об дер Таубер (Rothenburg ob der Tauber) е град с население от над 12 000 души. Той е известен като най-запазеният средновековен град и всяка година в него пристигат много туристи от всички кътчета на света. Град Ротенбург об дер Таубер е разположен край река Таубер. Градът се намира в Средна Франкония.

Смята се, че основаването на селището Ротенбург е станало в края на десети век, когато в местността, където днес е разположен град Ротенбург об дер Таубер, е построен замък. Около замъка възниква селище, което през дванадесети век е става част от имотите на манастира Комбург, тъй като е завещан от последния граф Ротенбург. Но манастирът е лишен от имота, тъй като с имперски указ е отказано правото му да влезе във владение.

Вместо това е подарен на племенника на императора Хайнрих Пети (Heinrich V) – херцог Конрад фон Хохенщауфен (Konrad von Hohenstaufen), който през 1137 година става немски крал. Кралският двор е преместен в Ротенбург. Двадесет години по-късно синът му, известен като Фридрих Красивия, получава титлата херцог и превръща Ротенбург в приказно богато селище, което в края на века получава статут на град.

През 1274 година градът е обявен за свободен имперски град. Тогава започва изграждането на първите по-солидни отбранителни съоръжения. Името на града в превод означава червената крепост над Таубер.

През шестнадесети век от града са изгонени всички евреи, разрушена е синагогата, както и еврейското гробище. През седемнадесети век градът е превзет от френски войски, които го изоставят през 1650 година, когато Ротенбург вече не е от стратегическо значение и се превръща в малко провинциално градче. През деветнадесети век Ротенбург губи независимостта си. През Втората световна война голяма част от сградите са разрушени, но след това са възстановени в стар стил.

В града може да се види музеят на криминалистиката, в който са изложени много различни разновидности на уреди за мъчения на хора, използвани в годините на мрачното Средновековие предимно за изтезания на жени, обвинени във вещерство. В музея на криминалистиката могат да се видят опозоряващи маски с формата на свинска зурла или хоботи, девствени пояси, столове с метални шипове.

В Ротенбург об дер Таубер може да се види също така музеят на императорския град, където са събрани разнообразни предмети, създадени от местни творци. Този музей се разполага в сградата на стар женски манастир.

Град Ротенбург об дер Таубер

В града се намира къщата на занаятчиите, която е била построена през тринадесети век. В нея е възпроизведен интериорът, характерен за занаятчиите от онова време.

Сред забележителностите на града е красивата сграда на кметството, която е изградена в готически стил, в който присъстват и ренесансови елементи. Кулата а сградата е висока 60 метра. Тази старинна сграда е построена през четиринадесети век. От старинните отбранителни съоръжения са оцелели така наречената Бяла кула, както и кулата на Маркус V.

В града съществува специална длъжност – градски страж, който запознава туристите с миналото на града. Всяка вечер той обикаля града, облечен така, както е било нормално през средните векове, и осветява улиците с фенер.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати