Тетово

27.01.2014
Тетово

Тетово (Tetovo) е град в Македония с население от над 53 000 души. Тетово се намира до Шар Планина. В града живеят много етнически албанци. На мястото, където днес се намира град Тетово, са живеели хора още от праисторически времена, за което свидетелстват много намерени артефакти при археологически разкопки.

През града преминава река Пена. Според древна легенда градът носи името на юначния герой Тето, който спасил хората, които живеели в селището преди векове, от нашествие на отровни змии. Селището, което първоначално се е казвало Хтетово, е възникнало около църквата на Света Богородица, построена през осми век.

Векове преди това обаче на негово място е имало друго селище, което се е наричало Оенеум То е било обитавано от различни племена, а след това и от римляните. През десети век селището става част от Българското царство, начело на което стои цар Самуил. След това обаче преминава под византийска власт.

През четиринадесети век местността е била завоювана от османските войски и по това време градът се превърнал в мощен търговски център. Започнал е разцвет на занаятите и най-вече на майсторите-ковачи, които станали прочути навсякъде с изковаването на оръжия.

Когато бил под турска власт, градът се казвал Калканднлен. За известно време Тетово става част от България, след като е сключен Сан Стефанския мирен договор. След това обаче градът отново става част от Османската империя. В града живеят много българи през деветнадесети век. След това Тетово става част от Сърбия, а по-късно влиза в границите на Македония.

Аладжа Джамия, Тетово

Тетово става известен в началото на двадесет и първи век, когато тук се разиграват въоръжени сблъсъци между албанската армия за освобождение и местните военни части. Днес Тетово е един от най-бързо развиващите се градове в страната. Той е и образователен център, тъй като в него се намират много учебни заведения, в някои от които се преподава и на албански език. Градът е известен като седалище на много албански партии.

В Тетово туристите не пропускат да видят запазената църква на Богородица, около която всъщност е възникнал преди векове градът. Тя много пъти е била разрушавана и възстановявана. Църквата Свети Николай също предизвиква интереса на туристите. Край Тетово могат да се видят руини от древни римски сгради.

Една от забележителностите на града е така наречената Шарена Джамия, известна още и като Аладжа. Тя е построена през петнадесети век, по времето, когато османските завоеватели са владеели града. През деветнадесети век джамията е била преустроена и оттогава е една от най-интересните сгради в Тетово.

Друга интересна сграда е джамията Саат, върху която е имало часовник, както и джамията Кумлук, която се отличава с жълтия си цвят.

Интерес за туристите представлява също така и хамамът, който е построен през петнадесети век и е разположен край река Пена. Хамамът представлява турска баня, която преди векове е била използвана от богаташите в Тетово.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати