Требич

05.02.2014
Требич

Чехия е известна като страна, богата на културни ценности. Тук на всяка крачка ще се натъкнете на културно-исторически сгради, които имат важно международно значение. Голяма част от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Пример за това са комплексът на еврейския квартал, старото еврейско гробище и базиликата Св. Прокопий, намиращи се в Требич (Jewish Quarter and St Procopius’ Basilica in Třebíč).

Този град е разположен в западна Моравия и е прекрасен пример как красотата на миналите векове може успешно да се съчетае с модерната архитектура. Тук в продължение на векове съвместно са съществували еврейската и християнската култура, което личи в голяма част от сградите на града.

Особено впечатление прави еврейският квартал и старото еврейско гробище. Те свидетелстват за различните аспекти от живота на това смесено общество, което е успяло мирно да съжителства от Средновековието до 20 в.

Еврейско гробище Требич

Еврейският квартал като по чудо се е запазил почти непокътнат. Сградите тук са много гъсто построени и сякаш се бутат една в друга по криволичещите улици. Тук ще намерите много закътани кътчета и тихи местенца, множество арки и романтични малки площади, на които са се разположили повече от 120 къщи.

Сред тях изпъкват сградите на кметството, равинатът, училището и подслонът за бедните. Интериорът на синагогата е напълно реконструиран и е украсен с уникални стенописи, датиращи от началото на 18 в. В нея има постоянна изложба, показваща историята на местното гето и се провеждат различни културни събития, като концерти, изложби и семинари.

Оригиналното еврейско гробище, датиращо от 17 в., е преместено в северния склон на хълма Храдек. Тук могат да се видят над 3000 надгробни плочи, най-старата от които е от 1625 г. От по-новите части на гробището е аулата от 1903 г.

И днес в нея продължават да се провеждат погребения по старите еврейски обичаи и традиции. Явява се най-добре запазеното и поддържано гробище в цял Чехия.

Базилика Требич

Базиликата Св. Прокопий, която е основна забележителност в Требич, е възникнала през 1101 г. като бенедиктински манастир. Благодарение на своето местоположение на брега на река Ихлава и щедростта на основателите на града, тя много бързо се превръща във важен център, в който религиозният живот и образованието процъфтяват.

Първоначално храмът е посветен на Дева Мария, но заради разрушенията, които търпи по време на различните войни в продължение на два века е използван за светски цели. След ремонта му, той е посветен на Св. Прокопий и отново се използва за църква, която се оказва предпочитана от местното население. Криптата й е в непроменен вид от около 700-години и е високо ценена от майсторите на религиозното изкуство.

Можете да разгледате забележителностите на град Требич по всяко време на годината. За основен туристически сезон се считат месеците от май до септември, но ако искате да посетите ски центровете, най-подходящото време е от декември до края на март.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати