Инсю — столицата на древната държава Шан

08.10.2013
Инсю

Китай привлича милиони туристи от цял свят заради невероятната си природа, древната история, започнала още преди новата ера и вековните градове, в които са останали спомени от управляващите в продължение на поколения императори. Много от свещените й планини, красивите й езера и античните й градове са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. За съжаление териториите на тази държава са силно подвластни на природните стихии, каквито са зачестилите земетресения.

Те довеждат до хиляди жертви и разрушават националното богатство на страната. Типичен пример за това е малкият, но животписен град Инсю (Yingxiu). Той има над 3-хилядолетна история и е бил последната столица на династията Шан.

В продължение на 255 години той е бил дом на 12 императори от 8 поколения. Заради своята значимост той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, но е станал жертва на мащабно земетресение, отнело живота на около 7700 души.

Град Инсю се намира в провинция Съчуан, в централните части на страната. Значимостта му за Китай е огромна. Популярен е по цял свят като един от най-мащабните и древни археологически обекти в азиатската държава. В този малък град, който някога е имал огромна слава, са намерени издълбани първите китайски знаци.

Днес се знае, че китайската писменост освен че е една от най-добре развитите в света, е и една от най-старите. Тя има история от над 5000 години и се явява обединяващото звено за различните народи, населявали тази огромна държава. Писмените знаци, намерени в района на Инсю са истински извор, от който учените и изследователите на древните светове черпят информация за събития, случили се не преди векове, а цели хилядолетия.

На 12 май 2008 г. страшно земетресение сполита провинция Съчуан. Епицентърът му е древният град Инсю. От около 10 000 души, успяват да оцелеят само 2300, но повечето от тях са сериозно ранени. Голяма част от историческото наследство в града и в целия район е сринато до нивото на земята.

Сред основните забележителности в околностите съвсем доскоро беше 400-годишната Пагода. По време на земетресението тя остава само наполовина цяла. Силно засегнат е и историческият музей. По-ценните експонати успяват да се запазят и веднага са пренесени на сигурно място.

За голямо щастие по време на земетресението не е пострадала нито една от гигантските панди, които се считат за национално богатство. Тези симпатични животни са световно признати за едни от най-значимите видове и са силно застрашени от изчезване.

Могат да бъдат намерени само в Китай, но за съжаление вече наброяват не повече от 1400 броя. Полагат се всякакви усилия голямата панда да бъде запазена, включително се правят опити за изкуствено й осеменяване. Всичките 144 панди, намиращи се в резерватите в провинция Съчуан са успели като по чудо да оцелеят.

Днес град Инсю изживява истинско възраждане и отново се е превърнал в туристическа атракция. Хората идват тук обаче не само да видят облика на древната столица на династията Шан, но и да разгледат колко бързо са възстановени древните постройки. Като цяло градът е доста променен и ориентиран към екологията. Възстановяването му отнема почти половим млрд. юана, което е повече от 200 милиона долара.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати