Гояс

28.11.2013
Историческия град Гояс

Бразилия, известна като страната на кафето и слънцето, е държава, която има плодородни почви, с несметни подземни и надземни богатства. Именно това е привлякло португалците, които са първите господари на Бразилия. Те търсели преди всичко начин за бързо забогатяване и тук щастието на няколко пъти им се усмихвало. През различните векове, докато са били господари на Бразилия - държава, по-голяма от целия континент Австралия, те са открили доста възможности за забогатяване.

Открили дървото бразил, което по това време много се ценяло в Европа и било използвано за най-скъпите мебели и предмети от дърво. Започнали да го изнасят, докато горите не били напълно изсечени. После започнали да отглеждат захарна тръстика и през 17 и 18 в. бразилската захар заемала господстващо положение на световния пазар. По-късно били открити залежи от злато, а малко след това били намерени и диаманти.

През цялото това време от Африка били докарвани роби, които работели по плантациите или в мините, за да могат да оцелеят под натиска на господарите си. Били изградени няколко миньорски градчета, които днес отразяват този период от историята на Бразилия. Най-известният такъв град бил Гояс (Goias). Заради значимостта си той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и оттогава се радва на оживен интерес от страна на туристи от цял свят.

Град Гояс се намира в едноименния шат, Централна Бразилия. Основан е от португалските колонизатори през 1727 г. по протежение на Рио Вермельо. По това време в Бразилия тръгват няколко официални португалски експедиции. В района на днешен Гояс идва експедиция, под командването на Бартоломео Буено да Силва, която открива залежи на злато.

Започва се изграждането на мина, в близост до която постепенно се оформя градчето. Днес, разбира се, този миньорски град отдавна е забравил тежките времена, през които е минал. Останала е запазена само хубавата му и скромна архитектура, напълно в стила на португалците. Прекрасен пример е за миньорски град, адаптиран към условията на околната среда.

В дясната част на града се намира църквата Росарио, която през 1933 г. е реставрирана в готически стил. В лявата част се намира историческият жилищен квартал на града, в който и до днес централно място заема пазара. Тази част е особено интересна, защото този малък и уютен район отразява историята на миньорския град. Всяка вечер, когато заблестят светлините от домовете на хората, вече всеки е забравил за миналото на Гояс и градът се потапя в атмосфера на мир и спокойствие. Това е моментът, в който всеки негов посетител би си помислил, че гостува не в бразилски град, а в далечна португалска провинция.

Това, което отличава Гояс от остналалите бразилски градове, е не само архитектурата му, но и целият градоустройствен план, който е тясно свързан с историята на града. Гояс е изключителен пример за европейски град, напълно адаптиран към климатичните, географските и културните ограничения на Централна Южна Америка.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати