Историческия град Оуро Прето

24.10.2013
Оуро Прето

Първият град в Бразилия, който е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство е Оуро Прето (Ouro Preto). Името му в превод означава "Черно злато", което е свързано с откритото в река Трипуи самородно злато, покрито с железен оксид. За известно време е бил столица на шат Минас Жейрас.

Това, което го отличава от останалите градове в Бразилия обаче, е не историческото му минало, а уникалната архитектура. Оуро Прето се счита за най-добре запазеният колониален град, в който ясно личи влиянието на испанските колонизатори. От десетилетия е едно от най-посещаваните места в Бразилия, което може да се похвали с изключителна архитектура, която се е запазила почти непокътната в рамките на над три века.

Оуро Прето се намира на около 100 км. от столицата на шат Минас Жейрас, Бело Оризонте. Населяван е от около 70 000 души и е известен като столица на т. нар. Златен път, който е основната верига на златни залежи в 18-ти век.

През 17 в. са открити златните залежи в района. На брега на реката тогава са живеели миньори, които оформили малко селце, наречено Вила Рика. В превод името му означава "богато население". През 1823 г. то е обявено за град и започва да се казва Оуро Прето. Получава статут на столица на щата. По-късно, през 1897 г., столицата се премества на друго място, а именно в специално създаденият за тази цел град Бело Оризонте.

Днес Оуро Прето е истински музей на открито. Всеки, който е решил да се разходи из историческия център на града, веднага се потапя в атмосферата на едни отдавна отминали дни. За да не се наруши това усещане в центъра дори е забранено движението на автобусите. Забележителностите в сърцето на града са много. Ето само някои от тях:

- Общинският театър, датиращ от 1779 г., който е най-старият функциониращ театър в цяла Южна Америка

- Каса Бандайриста да Фаценда Сао Хосе до Мансо, която е първата обществена сграда в щата

- Църквите Капела до Падре Фариа от 1710 г., Игреха се Носа Сенжора до Пилар и Игреха де Носа Сеньора до Росария, която е била единствената църква, в която робите са могли да се молят. Във всички други храмове по това време е било забранено.

- Музеят Минералоджико де Ескола де Минераш, който съхранява богата колекция от скъпоценни и полускъпоценни камъни.

- Музеят да Инконфиденсия, който се намира в една от най-забележителните барокови сгради в града

Най-добрият начин да усетите автентичната атмосфера на това прелестно бразилско градче е просто да се разходите по калдъръмените улички, които често завършват с красиви малки площади. Тук всяка барокова сграда крие собствено очарование.

Въпреки че настоящата икономическа дейност на Оуро Прето е до голяма степен зависима от туризма, той продължава и днес да е център на минната и металургичната индустрия. Тук се намира Алкан, най-големият завод за алуминий в страната, както и много цехове за производство и развитие на ресурси като желязо, боксит, талк, мармор и манган.

Можете да посетите Оуро Прето по всяко време на годината, но е по-добре да избягвате прекалено топлите летни месеци. Не е нужно да се включвате в организирани екскурзии. Очарованието на град Оуро Прето може да се усети най-добре ако се разхождате самостоятелно, без да го наемате екскурзовод.

Photo by: Ben Rubin

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати