Калакмул

14.11.2013
Калакмул

На полуостров Юкатан, на около 35 км. от границата на Мексико с Гватемала, се намира един изключителен археологически обект, останал ценен спомен от една от най-развитите цивилизации за своето време. Това е древният град Калакмул (Calakmul), който е бил една от столиците на маите. Разположен е дълбоко в джунглата и централната му част заема площ от около 2 кв. км.

Целият обект обаче се разпростира на около 20 кв. км и се предполага, че някога в този древен град са живеели над 50 000 души. Заради значимостта си Калакмул е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и днес се радва на голям интерес не само от страна на археолози и изследователи, но и от всички, интересуващи се от цивилизацията на маите.

В продължение на векове Калакмул е един от могъщите маянски центрове, обитаван над 1000 години. Тук са картографирани около 6300 древни сгради, сред които се откроява огромната пирамида, която през вековете е била неколкократно преустройвана.

Калакмул е столица на династията Кан, чиито владения са били най-обширни през периода 5- 7 в. През този период царството Калакмул разполагало с големи природни богатства. Жителите на града допълнително облагородили почвата с органични отпадъци и животинска тор и редували отглежданите култури. Там, където земята била по-суха, се изкопавали напоителни канали, а на местата, заети от блата, се прокопавали отводнителни канали.

Градът бил сред най-богатите. Особено ценени били нефритените произведения и какаовите зърна, които се разменяли за различни стоки. Когато годините не били добри и реколтата била слаба те се заменяли за хранителни продукти, с които населението на града успявало да преживее.

Основният съперник на Калакмул бил царството Тикал. През втората половина на 6 в. Калакмул решил да нападне своя съперник, който в този момент бил доста уязвим. Царят на Калакмул, Небесен свидетел, избрал конкретна дата от майския календар. Нападението трябвало да се случи когато планетата на войната, Венера, изглеждала неподвижно в небето. Тогава според вярванията на маите времето било благоприятно за война.

Калакмул, Мексико

И наистина Небесен свидетел успял със своята мисия. Няма точна хронология на събитията, но се знае, че владетелят на Тикал бил заловен и принесен в жертва, а в памет на победата писарите от Калакмул изобразили зловещ йероглиф, който днес е известен като "звездна война". На него ясно се вижда звезда, която залива земята с кръв, символизирайки пълното поражение на Тикал и неговите жители.

В този момент Калакмул става водеща сила в майския свят. Стремежът за надмощие обаче нараснал и владетелите на Калакмул започнали да ламтят за все повече власт. Войните продължавали, като в същото време в града се ширело изключително разточителство. Това е периодът, през който са изградени повечето от представителните постройки и пирамидите.

Калакмул нараствал и постепенно нуждата от дървен материал се увеличила. В рамките само на няколко десетилетия били изсечени цели гори, а обработваемите площи станали недостатъчни за изхранването на населението на града. Някъде около 810 г. връхлетяла опустошителна суша, която продължила девет години и оставила след себе си глад, мизерия и смърт. Калакмул така и не успял да се възстанови. За някогашната му слава свидетелстват единствено руините, запазили се в централната част на града.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати