Камагуей

22.11.2013
Исторически център на Камагуей

Камагуей е четвъртият по големина град в Куба и един от първите градове на острова, основан от испанските конкистадори през 1515 г. Разположен е горе-долу по средата между Хавана и Сантяго де Куба, в източната част на страната и е населяван от около 355 000 души. Не винаги се е намирал тук.

Първоначално жителите му се установяват на брега на морето и го наричат Санта Мария де Пуерто дел Принципе. Непрекъснатите набези от карибски пирати карат населението да търси спасение към вътрешността на Куба, което довежда до преместването на града на мястото, на което се намира днес. Тогава получава и сегашното си име Камагуей.

Градът се гордее с многобройните си архитектурни паметници, останали като завещание от испанската колонизация. Целият му исторически център е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Historic Centre of Camagüey и се радва на голям интерес от страна на гости от страната и чужбина.

Историческият център на Камагуей е един от най-големите и най-добре запазените в Куба. В града има много красиви места, които си струва да разгледате. Архитектурните паметници, останали от колониалния период, могат да се видят на всяка крачка. Впечатляващи са дори и обикновените постройки, датиращи предимно от 18 и 19 в. За един от символите на града се счита църквата Сан Хуан де Диос, разположена на просторен площад, носещ същото име. Тя впечатлява гостите на града със своето величие и индивидуалност.

Църквата Нуестра Сеньора де лос Соледад е известна не само със своята прелестна фасада и интериор. В нея е кръстен и по-късно се е оженил кубинския революционер Игнасио Аграмонте, който играе важна роля по време на дългогодишната война с Испания. Често самата постройка на църквата е сравнявана с етажирана торта, тъй като богатството на декорациите й се вижда отдалеч. Куполовидния й покрив и бароковите стенописи и днес привличат погледите на минувачите, въпреки че сградата вече не е в толкова добро състояние.

Освен със своите забележителни църкви и бароковои постройки, Камагуей се гордее и със своя парк, който е най-големият в Куба. Нарича се Парк-Казино Кампестре и в него се намират множество монументи, които си струва да разгледате.

Интерес представлява и къщата на националния поет на Куба, Николас Гийен. Той е роден в началото на 20 в. в Камагуей и е гордостта на местните жители. Умира в родния си град, а къщата му е превърната в музей, който е отворен за обществеността.

Камагуей е лесно достижима дестинация, тъй като разполага със собствено летище, намиращо се на по-малко от 10 км. от центъра на града. До него има международни полети и редовни вътрешни полети от Хавана, които отнемат около 90 минути. Има и редовни автобусни линии, осигуряващи връзка до по-големите градове. Трети вариант е вземането на кола под наем, тъй като градът се намира на главната магистрала Куба- Каретера Сентрал.

Камагуей се счита за целогодишно посещавана дестинация, защото дори и през периода ноември-април температурите варират между 17-20 градуса по Целзий. Ако искате да посетите и плажовете, които се намират в близост, е добре да изберете месеците от май до октомври, когато живакът е около 30 градуса.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати