Град Арекипа

20.11.2013
Град Арекипа

След столицата Лима, град Арекипа е вторият по големина в Перу. Разположен е в южните части на страната, в подножието на вулкана Ел Мисти в Андите. Известен е като Белият град, защото историческият му център е изграден от местен бял вулканичен камък. От мнозина е считан за най-красивия колониален град в Перу, тъй като централната му част със своите архитектурни комплекси, завещани от испанските конкистадори, е успяла да се съхрани почти непокътната с времето. Това е причина тя да е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство под името Historical Centre of the City of Arequipa.

Арекипа е основан на 15 август 1540 г. от пратеника на испанския конкистадор Франсиско Писаро, Гарсия Мануел де Карбахал. През 1541 г. император Карл Пети го обявява официално за град. Териториите около Арекипа обаче са населявани много преди това. Заради плодородната долина, в която е разположен градът, мястото е било апетитна хапка за мнозина.

Първи тук са се заселили индиански племена още през 6-тото хилядолетие преди новата ера. През 15. в създадените селища от индианците аймара са презвети от инките, които превръщат териториите на днешния град Аймара в един от най-значимите селскостопански центрове на своята империя. Това продължава до появата на испанските конкистадори, които разрушават по-голяма част от градове на инките и на тяхно място издигат нови, в които се налага архитектурата на испанската корона.

Днес Аркипа е оживен град, утвърдил се като един от най-значимите културни и образователни центрове. Тук се намират държавният Национален университет Сан Агустин и частният Католически университет Санта Мария, които са сред най-посещаваните в Перу. Икономиката му също е добре развита, за което допринася най-вече свързването му с Панамериканската магистрала в началото на 20 в., която преминава през 15 държави.

Старият град заема площ от 332 хектара и се гордее със своите около 250 сгради, изградени в характерната за периода колониална архитектура. Той е истински музей на открито, тъй като сградите, строени предимно през 19 в., продължават да се използват и днес. Някои са запазили първоначалните си функции, докато други са превърнати в магазини, кафенете, ресторанти или банки.

Арекипа, Перу

Въпреки тежките земетресения от 1868 г. и 2001 г., историческата част на Арекипа е изцяло реставрирана и изградена по първоначалния си образец. Улиците спазват формата на квадратна решетка, както повечето колониални градове. За символ на града се приема катедралата, разположена на централния площад Плаца де Армас. Тя, както и съседните представителни сгради, е изградена от белия вулканичен камък силар.

Друга важна атракция е манастирът Света Каталина, който е бил най-посещаваният храм по време на испанските колонизатори. Самият манастир се състои от няколко постройки, разделени помежду си с тесни улички, окичени с цветя, което го превръща в един от най-красивите архитектурни комплекси в града. Няма как да не се спомене и факта, че преди векове той е бил известен сред католическия свят като един от най-светските манастири.

Наред с църквите Ла Мерсед, Ла Компания, Сан Франциско и Янауара, има и безрой по-малки католически храмове, които са пръснати из различни части на историческия център на Аркипа и също заслужават да бъдат посетени. Интерес представляват и именията Гойенече и Каса дел Морал, които са едни от най-добрите примери за барокова архитектура в града.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати