Монтепулчано

06.01.2014
Монтепулчано

Монтепулчано (Montepulciano) е изграден около варовиков хребет и със своята надморска височина от 605 м. е един от най-високоразположените градове в провинция Тоскана. Той е заобиколен от стени и укрепления, дело на Антонио да Сангало-Старши, който по нареждане на Козимо Първи довършва задачата си през 1511 г.

Зад стените улиците на града са осеяни с ренесансови дворци и църкви, но Монтепулчано е най-известен сред туристите заради местното вино. Дълга, криволичеща улица, наричана Корсо, се изкачва до върха на хребета, разкривайки уникални панорамни гледки.

На улица Корсо се намира кафенето Арт Деко Полициано, което в сутерена си има галерия. През юли в това определено най-популярно за града кафене, се провежда джаз-фестивалът на Монтепулчано и градът се изпълва с музиканти, дошли да покажат на какво са способни. Фестивалът е известен като Кантиере Интернационале д`Арте и е основан от германския композитор, Ханс Вернер Хенце.

През август има два фестивала: Брусчело, който се провежда на 14-ти, 15-ти и 16-ти август и на който артисти от цял свят пресъздават исторически моменти от бурното минало на града и Бравио дел Боти, който се провежда през последната неделя на август, когато по улиците на града преминава шествие, което в края на вечерта се превръща в истински банкет.

Като град с древна история, Монтепулчано може да се похвали с безброй забележителности. Ето само някои от тях:

Град Монтепулчано

- Църквата Мадона ди Сан Биаджио, която се намира в покрайнините на града. Тази красива пилигримска постройка е изградена от травертин с цвят на мед. Счита се за едно от най-добрите постижения на Сангало. Това ренесансово съкровище е заемало времето на Сангало до смъртта му през 1534 г.

- Двореца Бучели, датиращ от 1648 г. Бил е собственост на притежателят на антики Пиетро Бучели, който е украсил по-ниската фасада с антични етруски релефи и изображения на погребения според вярата на етруските.

- Църквата Сант`Агостино, която е построена от Микелоцо през 1417 г. Най-впечатляващ е овалният портал, който въвежда към Дева Мария и Младенеца, следвани от Св. Йоан и Св. Августин.

- Катедралата, която е проектирана през 1592 и е завършена през 1630 г. Дело е на Иполито Скалца, който не успява да завърши фасадата ѝ, но спазва изцяло класическите пропорции на интериора ѝ.

- Палацо Комунале, чиято кула е отворена за посещения от 9 до 14 часа, от понеделник до събота. През 15-ти век Микелоцо добавя кулата и сегашната фасада на двореца върху оригиналната готическа градска зала. Днес постройката е умален вариант на Палацо Векио.

- Палацо Таруджи, който датира от 16 в. Фамозната постройка се намира до Градската зала и съвсем неотдавна е реставрирана.

- Църквата Санта Мариа де Серви, с която завършва улица Корсо.

Можете да посетите Монтепулчано по всяко време на годината, защото дори и през зимата природата е забележителна. Това е и най-подходящото време да пробвате червеното вино Vino Nobile di Montepulciano, чието качество е признато навсякъде по света.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати